Verkiezingen Nigeria mogelijk van de baan

LAGOS, 29 JULI. De twee toegestane politieke partijen in Nigeria hebben gisteren bij de militaire regering een plan ingediend voor een overgangsregering. President Ibrahim Babangida had hierop aangedrongen nadat hij de presidentsverkiezingen van juni ongeldig had verklaard. De nieuwe verkiezingen die voor 14 augustus waren gepland, lijken daarmee weer van de baan te zijn.

Het is nog onbekend hoe de leider van de Sociaal Democratische Partijd (SDP), Moshood Abiola, zal reageren op het voorstel. Zijn partij won de verkiezingen van juni en tot nu toe heeft Abiola gezegd geen oplossing voor de ontstane politieke crisis te zullen accepteren, waarbij hij geen president wordt. Zijn partij heeft echter gekozen voor besprekingen met de concurrerende Nationale Republikeinse Conventie (NRC) toen Babangida dreigde de SDP te ontbinden.

Babangida zei dinsdag tegen diplomaten dat een “vriendschappelijke en algemeen aanvaardbare oplossing van de huidige politieke impasse in zicht is”. Critici menen echter dat het niet zeker is dat de president het voorstel van de twee partijen zal aanvaarden. Zij sluiten niet uit dat Babangida, die sinds 1985 aan de macht is, zijn terugkeer naar de kazerne tracht uit te stellen en alsnog nieuwe verkiezingen zal eisen. Op 27 augustus zou hij de macht overdragen aan een gekozen burgerregering. Hij verklaarde de verkiezingen van juni ongeldig op grond van onregelmatigheden. Buitenlandse waarnemers zeggen dat de verkiezingen eerlijk zijn verlopen.

Organisaties voor mensenrechten in Nigeria zeggen dat meer dan honderd mensen zijn omgekomen bij rellen sinds het ontstaan van de crisis. Een Nigeriaans gerechtshof gelastte gisteren de vrijlating op borgtocht van drie activisten die Babangida had laten opsluiten. De president liet ook onafhankelijke kranten en radiozenders sluiten die over de politieke crisis rapporteerden. (Reuter, AP)