Van fraude verdachte ambtenaar ontslagen

VIANEN, 29 JULI. Een milieuambtenaar van de gemeente Vianen is met onmiddellijke ingang ontslagen. De man wordt er van verdacht steekpenningen te hebben aangenomen en in ruil voor bordeelbezoek het bodemsaneringsbedrijf Terra BV uit Linschoten te hebben bevoordeeld. Dat heeft vanochtend een woordvoerder van de gemeente bevestigd.

Volgens de woordvoerder loopt er een justitieel onderzoek naar de (man. “De gemeente heeft informatie ingewonnen en het blijkt dat de betrokkene heeft bekend. Hij heeft incorrect gehandeld.” De woordvoerder verwacht dat de ambtenaar tegen het ontslag in beroep zal gaan.

De ambtenaar kwam in opspraak na een reportage in deze krant over een bezoek aan het Utrechts bordeel La Cloche. Daar werd de man door de directeur van het bodemsaneringsbedrijf Terra in de gelegenheid gesteld gebruik te maken van de dienstan van prostituées. Terra was op dat moment onderwerp van justitieel onderzoek.

Wegens een mogelijke zwendel met vervalste schoon-grondverklaringen in Vianen heeft de Utrechtse politie in maart een inval bij Terra gedaan. Het bedrijf wordt er van verdacht met vervalste bonnen vervuilde grond in Vianen te hebben gestort. In januari 1993 werd door de firma De Wit in opdracht van Terra 150 kubieke meter grond voor bodemverharding gestort op een terrein van de gemeente aan de Lange Waaysteeg. Dat gebeurde in het kader van de zogeheten "Tankslag', een landelijk actie om oude opslagtanks uit te graven en vervuilde grond weg te halen. De door Terra afgegraven grond is door firma De Wit gestort zonder toestemming van de gemeente. De grond bleek licht verontreinigd met minerale oliën en matig verontreinigd met polycyclische aromatische koolwaterstofverbindingen (PAK's). Voor deze stort had de provincie niet de benodigde vergunningen afgegeven. Terra is oplichting en valsheid in geschrifte (vervalste schoon-grondverklaringen) ten laste gelegd.

Terra is vandaag ook veroordeeld tot hetweghalen binnen twee maanden van de 1.500 ton grond die het bedrijf op de stortplaats De Klinkenbergerplas bij Sassenheim heeft gestort. De grond bleek na bodemanalyses zwaar verontreinigd te zijn. Daarop spande de eigenaar van de Klinkenbergerplas, het Rotterdamse bedrijf Korswagen Grondmij BV, tegen Terra een kort geding aan.