Uitgestorven dinosaurussen steeds populairder

ROTTERDAM, 29 JULI. Schoenen, tandenborstels, broodtrommeltjes, schoolbekers, computerspelletjes, flipperkasten, rugtassen, handdoeken, gordijnen, lakens, badjassen, chocolade-eieren, kalenders, speldjes, shirts, petjes, stropdassen, buttons, pyjama's. Al deze attributen zullen voorzien van dinosaurusmotieven massaal op de markt worden gebracht wanneer de dinosaurusfilm "Jurassic Park' van Steven Spielberg op 30 september in Nederland in première gaat. Nu al zijn poppen van de filmfiguren te koop.

De dinosaurusgekte zal door de nieuwe Spielberg-film tot nieuwe hoogtepunten worden gebracht, verwacht de speelgoedbranche. De science fiction-film gaat over een met genetische manipulatie teweeggebrachte herrijzenis van dinosaurussen.

De dinosaurussen, die 65 miljoen jaar geleden plotseling uitstierven, staan sinds een jaar of drie weer sterk in de belangstelling. In 1990 was er in het Leids natuurhistorisch museum een tentoonstelling van kolossale nagemaakte dinosaurussen die bewogen en geluid maakten. De tentoonstelling trok 366.000 bezoekers. Vorig jaar oktober hield het museum een tentoonstelling met een dinosaurusskelet. Er kwamen 12.700 bezoekers, een hoog aantal voor een korte tentoonstelling.

Vooral de jeugd is gefascineerd geraakt door de reusachtige creaturen. Diergaarde Blijdorp in Rotterdam trok in 1992 met een dinorausus-tentoonstelling honderdduizend bezoekers extra. “Het is een trend”, zegt C. Alderlieste van de Diergaarde. “Prehistorische dieren zijn populair. Ze zijn imposant en uitgestorven. Dat trekt de kinderen erg aan. Bij ons winkeltje loopt het storm. De kunststof dino's zijn erg in trek, evenals de knuffeldino.”

De speelgoedhandel bevestigt de belangstelling van kinderen voor de dinosaurus. “Het is trend nummer één”, zegt een woordvoerder van speelgoedgigant Intertoys. “Vooral de kunststof dinosaurussen lopen erg goed. We verkopen er echt duizenden per week.” Speelgoedzaak Teun Roodbol ziet al vijf procent van zijn omzet bepaald door de dinosaurussen. “Het loopt al anderhalf jaar goed. Vaak kennen de kinderen al die soortnamen van die beesten al.”