Russen en Tadzjieken vallen Afghanen aan

MOSKOU, 29 JULI. Russische en Tadzjiekse troepen hebben gisteren een grote artillerie- en mortieraanval uitgevoerd op Tadzjiekse rebellen aan de Afghaanse kant van de grens tussen Tadzjikistan en Afghanistan. Dat heeft gisteren het Russische persbureau Interfax gemeld.

Het bombardement maakte deel uit van een massale lucht- en grondoperatie waarmee zondag werd begonnen en die het doel heeft een eind te maken aan de infiltraties van Tadzjiekse rebellen vanuit Afghanistan. In Tadzjikistan woedt een burgeroorlog tussen de communistische regering en de islamitisch-democratische oppositie, die wordt gesteund door Afghanistan. Het Russische persbureau Tass citeerde gisteren militaire bronnen als zouden vorige week vierhonderd zwaarbewapende rebellen, onder wie Afghanen, de grensrivier Pjanj overgestoken. Ze zouden onder andere zijn bewapend met 120 mm mortieren en zware machinegeweren. De tegenactie van het Tadzjiekse en Russische leger zou voorspoedig verlopen. Het grootste deel van de invasiemacht zou zijn uitgeschakeld en de 120 overgebleven rebellen zouden trachten naar Afghanistan te ontsnappen; pogingen om hen vanuit Afghanistan te versterken zouden zijn verhinderd.

Afghanistan heeft zich de afgelopen dagen herhaaldelijk beklaagd over het optreden van de Russische troepen langs de grens en geëist dat Rusland zijn troepen uit het buurland terugtrekt. Bij Russische bombardementen op doelen op Afghaans gebied zouden honderden dorpelingen zijn gedood of gewond en duizenden anderen op de vlucht zijn gedreven.

De Russische president Jeltsin - die eerder heeft gezegd de Tadzjiekse zuidgrens te beschouwen als “de grens van Rusland” en die de Russische troepenmacht in Tadzjikistan begin augustus wil hebben uitgebreid van 3500 naar 22.000 man - heeft minister van buitenlandse zaken Kozyrev benoemd tot zijn speciale afgezant in Tadzjikistan. Kozyrev moet in Tadzjikistan proberen een dialoog op gang te brengen tussen de Tadzjiekse regering en de opstandelingen. (Reuter)