Premier India overleeft motie

NEW DELHI, 29 JULI. De Indiase premier Narasimha Rao en zijn minderheidsregering hebben gisteren een motie van wantrouwen overleefd.

Het was al de derde keer in de twee jaar van zijn premierschap dat hij een dergelijke motie overleefde. Na koortsachtige onderhandelingen met sommige leden van de oppositie stemden uiteindelijk 265 parlementariërs met de regering mee, terwijl 251 leden de motie van wantrouwen steunde. Oppositie-leiders beschuldigden Rao's Congrespartij ervan sommige afgevaardigden te hebben omgekocht. In een grote rede voor het parlement keerde de 72-jarige Rao, die in opspraak was gekomen wegens vermeende betrokkenheid bij een corruptieschandaal rond een beursspeculant uit Bombay, zich fel tegen het hindoe-fundamentalisme van de grote Bharatiya Janata Party (BJP). De BJP was ook de architect van de motie tegen Rao. “Godsdienst kan geen troefkaart van welke politieke partij dan ook zijn op welk tijdstip in de toekomst ook”, aldus de premier. “Een mengsel van godsdienst en politiek heeft in dit land geen plaats.” Het is de bedoeling van Rao om een amendement op de grondwet in te voeren dat het mogelijk maakt om politieke partijen te verbieden die religieuze onverdraagzaamheid propageren. (AP)