Nieuwe strafinrichting psychiatrische gevallen

DEN HAAG, 29 JULI. Bij het bestaande Algemeen Psychiatrisch Ziekenhuis Licht en Kracht in Assen en nabij de Bijlmerbajes in Amsterdam zullen de komende jaren psychiatrische klinieken voor gevangenen worden gebouwd met elk 54 plaatsen. De klinieken zijn bedoeld voor psychisch gestoorden die in voorarrest zitten, een gevangenisstraf moeten uitzitten of nog behandeling nodig hebben na hun straf.

“Wij zitten in onze maag met gestoorde gedetineerden die geen tbs (terbeschikkingstelling) opgelegd gekregen hebben”, aldus een woordvoerder van Justitie. “Zij komen niet in een tbs-kliniek terecht, maar horen ook niet in een gewone gevangenis thuis. En de bestaande psychiatrische klinieken zijn niet goed genoeg beveiligd.”

Op dit moment is de opvangcapaciteit voor gestoorde gedetineerden volgens Justitie beperkt. In het Bijlmer-gevangeniscomplex bestaat de FOBA (Forensische Observatie- en Behandel Afdeling) met 54 plaatsen. Maar die functioneert alleen als buffer voor spoedopnames van gedetineerden die “doordraaien” en voor gestoorde gedetineerden die buiten de gevangenis zullen worden geplaatst.

De vier bestaande Forensisch Psychiatrische afdelingen in Den Haag, Utrecht, Venray en Warnsveld, die inmiddels twee jaar bestaan, zijn bedoeld voor psychiatrische patiënten met een zogenoemd “strafrechtcontact”, maar volgens de woordvoerster van WVC niet bestemd voor “zwaardere” gedetineerden. De enige plaatsen voor hen zijn te vinden in een afdeling van de Forensisch Psychiatrische kliniek bij het psychiatrisch ziekenhuis De Grote Beek in Eindhoven en in een noodopvang voor zestien man in Assen.