Italië wil Larosière niet bij de EBRD

LONDEN, 29 JULI. Er dreigt opnieuw commotie rond de hoogste post bij de Oosteuropabank.

Nadat Guy Noppen, bewindvoerder bij de bank voor België, Luxemburg en Slovenië, gisteren in Londen had laten weten dat de EG-landen eenstemmig hadden besloten om de Fransman Jacques de Larosière voor te dragen voor het presidentschap van de bank, beweerde de Italiaanse bewindvoerder bij de bank vandaag dat er helemaal geen overeenstemming bestaat. De Italiaanse minister van financiën, Piero Barucci, zou inmiddels een brief op hoge poten aan zijn Belgische collega Maystadt hebben gestuurd over de kwestie. Italië heeft eerder al oud-premier Amato voorgesteld voor de hoogste functie bij de Oosteuropabank.

Jacques de Larosière zou Jacques Attali moeten opvolgen die vorige maand ontslag nam na een vernietigend rapport over te hoge uitgaven voor hem zelf en de bank. Larosière is nu nog president van de Franse centrale bank en vervulde jarenlang het presidentschap van de Wereldbank. Zijn kandidatuur geniet in brede kring steun.

EG-functionarissen onder leiding van voorzitter België hebben achter de schermen er hard aan gewerkt om met slechts één kandidaat naar voren te komen. Behalve Larosière en Amato waren ook de Poolse voormalige minister van financiën Leszek Balcerowicz en de Deense EG-commissaris Henning Christophersen in de race. (AFP, ANP)