Grote acquisitie Merck kost $ 6 mld

De Amerikaanse farmacie-gigant Merck neemt voor zes miljard dollar (ongeveer 11,5 miljard gulden) Medco Containment Services (Medco) over, een onderneming die medicijnen vervaardigt die op alleen op recept verkrijgbaar zijn.

Door de transactie, die voor 40 procent in contanten en voor zestig procent in aandelen wordt afgewikkeld, ontstaat de grootste farmacie-onderneming in de wereld. Merck was al 's werelds grootste met een omzet van 9,7 miljard dollar.

Medco behaalde vorig jaar een omzet van 2,2 miljard dollar.

De twee concerns hebben laten weten dat de transactie moet worden gezien in het licht van de plannen die president Clinton heeft voor de gezondheidszorg.

Medco-topman M. Wygod blijft de overgenomen onderneming leiden en “ruilt” zijn Medco-aandelen om voor aandelen Merck. Bovendien koopt Wygod nog eens voor 32 miljoen dollar Merck-aandelen. Wygod komt in de directie van Merck.