DSM beperkt val koers na magere halfjaar-cijfers

AMSTERDAM, 29 JULI. De koers van het aandeel DSM is vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs flink gedaald, nadat de halfjaarcijfers van het chemieconcern bekend waren geworden. De koersval was echter minder hevig dan handelaren en aandelenanalisten hadden verwacht.

AMSTERDAM DSM maakte voor beurs bekend dat de winst het eerste half jaar was blijven steken op 10 miljoen gulden, nadat in dezelfde periode vorig jaar nog 210 miljoen werd verdiend. Het tweede kwartaal was het positieve resultaat 4 miljoen gulden, duidelijk minder dan de al magere 6 miljoen van de eerste zes maanden. De resultaten zijn daarmee gebleven onder de verwachtingen van aandelenanalisten bij de Nederlandse effectenbanken.

De koers opende na het bericht op 87 gulden, 8 procent lager dan de slotkoers van 94,50 gulden gisteren. “De opbouw van het resultaat is slecht: het negatieve bedrijfsresultaat van wordt alleen opgevangen door een flinke belastingbate. Het interim-dividend, dat DSM uitkeert als een soort compensatie voor de grillen van een cyclisch fonds, is gepasseerd waarmee ook het slot-dividend onzeker is geworden”, zegt analist N. van Elzelingen van I.R.I.S. Effectenresearch. I.R.I.S. had de magere winst wel ongeveer voorspeld, maar had niet gerekend op een zo slecht bedrijfsresultaat van 52 miljoen negatief.

Analist W. Verstoep van MeesPierson zat met een winstprognose van 10,7 miljoen gulden het dichtst bij het uiteindelijke resultaat en had ook rekening gehouden met de belastingbate: “Behalve het passeren van het dividend, ziet ook het derde kwartaal er niet goed uit: als DSM dat zelf al zegt gaat het natuurlijk niet om dubbeltjes. Zorgwekkend is ook dat de produkten met een hogere toegevoegde waarde voor onder meer de auto-industrie het nu slechter doen. Negatief is ook dat de investeringen met 427 miljoen ruim boven de kasstroom van 375 miljoen liggen”.

Kort na de koersdaling herstelde de koers van het aandeel DSM zich behoorlijk en stond rondom het middaguur al weer op 91,80 gulden na zelfs even tot 93 gulden te hebben gereikt. “Opmerkelijk. Wij vinden het aandeel niet koopwaardig op dit peil. Grote Amerikaanse beleggers zien wel herstel op lange termijn en zien weinig neerwaartse risico's”, zegt Van Elzelingen van I.R.I.S. “Een switch naar de cyclische aandelen”, noemt analist A. Moons als verklaring. Verstoep van MeesPierson verwacht dat de koers niet op dit niveau blijft hangen: “Onze handelaren in Londen rekenen op een koers van 85 gulden op korte termijn. Vooral als het straks goed tot de markt doordringt dat er geen slot-dividend komt. En dat komt er vrijwel zeker niet, want dan komt de overigens goede financiële positie onder druk en dat wil de directie niet”.

De rest van de Amsterdamse effectenbeurs was onaangedaan onder het DSM-nieuws. Na een aanvankelijke daling, zette de EOE-index van de 24 meest actieve aandelen de koers omhoog. Rondom het middaguur noteerde de EOE 336,06 punten, iets hoger dan het slot van 335,05 gisteren. De huidige liefde voor cyclische aandelen waarvan DSM al profiteerde, deed ook Hoogovens en KNP BT goed.

Hoewel de zorgen over het papierconcern KNP BT groeien - de verliesprognose komen in de buurt van het half miljard - spoot de koers vanmorgen naar de 34,40 gulden na een slot van 33,90 gisteren. Rondom de middag stond het aandeel op 33,70 gulden, een verlies van twee dubbeltjes. “De cyclische aandelen gaan te hard”, vond I.R.I.S.-analist Van Elzelingen. Hoogovens won 6 dubbeltjes op 41 gulden.

NEW YORK De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York zijn gisteren gedaald. De Dow Jones-index sloot met 12,01 punten verlies op 3.553,45. Eerder op de dag stond de beursindex twintig punten onder het slotniveau van dinsdag. Vooral de cyclische waarden stonden woensdag onder druk. Cyclische fondsen die in de Dow meewegen, zoals DuPont, Caterpillar en Goodyear waren lager, onder meer omdat de gepubliceerde kwartaalcijfers de handel tegenvielen.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio heeft het vandaag na een vrij lange periode van matige prestaties uiterst goed gedaan. De Nikkei-index van de 225 fondsen ging met 627,27 punt omhoog naar 20.456,85, waarmee de stijging 3,2 procent bedroeg.

De beurs lijkt er zeer mee te zijn ingenomen dat de LDP, de partij die 38 jaar in de regering heeft gezeten, nu in de oppositiebanken moet plaatsnemen. De handelaren wezen erop dat van Morihiro Hosokawa, die mogelijk de nieuwe premier van Japan wordt, initiatieven worden verwacht om de zwakke Japanse economie een impuls te geven. Bovendien speelde de hoop op een verlaging van de Japanse rentetarieven een rol.