Digital boekt opmerkelijk herstel

Digital Equipment (DE) behaalde In het vierde kwartaal van het eind juni afgesloten boekjaar een winst van 113 miljoen dollar tegenover een verlies van 1,85 miljard dollar in dezelfde periode van boekjaar 1992/91.

De computerfabrikant presenteerde over het hele boekjaar nog wel een negatief resultaat van 251,3 miljoen dollar. In het jaar ervoor moest DE onder meer door reorganisatievoorzieningen een verlies nemen van 2,79 miljard dollar.

De winst van Digital in het afgelopen kwartaal is opmerkelijk. IBM liet eerder deze week een recordverlies van acht miljard dollar zien. Andere computerondernemingen als Apple en Dell zitten eveneens in rode cijfers en ook Europese producenten als Siemens-Nixdorf en Bull hebben grote problemen en moeten veel banen schrappen.

Of Digital de opgaande lijn in het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar kan vasthouden is nog maar de vraag. Digital uit zich terughoudend over een eventuele winst in de eerste drie maanden in 1993/94. Vooral de Europese activiteiten hebben veel hinder van de recessie. Daar tegenover staat dat de verkoop in de VS licht omhoog ging en in Azië de afzet zelfs flink kon stijgen.

In het afgelopen boekjaar steeg de omzet van 13,9 miljard dollar naar 14,4 miljard dollar. In het vierde kwartaal zette Digital voor 3,91 miljard dollar om tegen 3,90 miljard dollar in dezelfde periode van het vorig boekjaar.