"Daders van aanslagen zijn cultuurterroristen'

ROME, 29 JULI. Minister van cultuur Alberto Ronchey heeft de daders van de bomaanslagen in Rome en Milaan “cultuurterroristen” genoemd. Vooral de schade aan de Sint Jan van Lateranen, de oudste basiliek van de stad en de voormalige pauselijke residentie, is aanzienlijk.

De zestiende-eeuwse fresco's in de loggia bij de achteringang, waarvoor de auto met de bom was geparkeerd, zijn zwaar beschadigd. Grote stukken ervan zijn naar beneden gevallen en op een aantal plaatsen is de kalklaag los aan het laten. Twee ijzeren hekken zijn verbogen. Veel sierplaten van travertijn zijn losgekomen van de muren. Drie grote houten deuren zijn verbrijzeld. Het plafond van de zaal van de verzoening, waar in 1929 het concordaat werd getekend, is beschadigd. Vandaag zou worden onderzocht of de stabiliteit van de Egyptische obelisk voor de kerk, op de piazza San Giovanni, door de explosie in gevaar is gekomen. Volgens een voorlopige schatting zal restauratie van de schade aan de San Giovanni tussen de 25 en veertig miljoen gulden kosten.

De verwoesting bij de San Giorgio in Velabro, een geliefde trouwkerk, is op het eerste gezicht groter, maar de restauratie zal naar schatting aanzienlijk minder gaan kosten, niet meer dan vier miljoen gulden. Het voorportaal van deze Romaanse basilica is volledig weggeblazen door de explosie, maar deskundigen verwachten dat het herstel ervan geen onoverkomelijke problemen oplevert. Het werk zal worden uitgevoerd door het bedrijf dat al bezig was met de restauratie van de kerk, en nu opnieuw moet beginnen. Veel van de stenen en houten balken in de puinhopen zijn nog bruikbaar.

De autobom in Milaan heeft een gasleiding vernield. Bij de gasexplosie die daar een paar uur later op volgde, is het Paviljoen voor Moderne Kunst volledig vernield. Onder de puinhopen liggen twintig werken van de schilder Mario Nigro (1917-1992), voor een tentoonstelling die na de zomer zou opengaan. De schade aan de villa Reale een paar meter verder, waar nu de Galleria voor Moderne Kunst is gevestigd, is beperkt gebleven tot gesprongen ruiten en een lichte beschadiging van een gipsen buste van de beeldhouwer Canova.