Commerzbank op flink hogere winst

Commerzbank, de op twee na grootste commerciële bank van Duitsland (na Deutsche Bank en Dresdner Bank), heeft het in de eerste jaarhelft duidelijk beter gedaan dan vorig jaar.

De winst, waar de belastingen nog af moeten, steeg met 16,3 procent tot 392 miljoen mark, voornamelijk dankzij de handel die de bank voor eigen rekening dreef.

De handel voor eigen rekening in effecten en deviezen leverde met 273 miljoen mark 173 procent meer op. Aan provisies ontving Commerzbank 869 miljoen mark, 22,6 procent meer. De rente-inkomsten stegen met 5,1 procent tot 2,26 miljard mark netto. Aan de ander kant namen de beheerskosten ook toe. Door de opbouw van een kantorennet in het oosten van Duitsland gingen deze kosten met 9,7 procent omhoog tot 2,2 miljard mark.

Gisteren meldde Deutsche Bank, Duitslands grootste bank, een halfjaarwinst van 1,05 miljard mark, een winststijging van 14,3 procent.

Commerzbank verwacht dat de winst over heel 1993 met ongeveer zestien procent kan stijgen. Aan de stroppenpot van de bank werd 831 miljoen mark toegevoegd, 19,8 procent minder dan halverwege vorig jaar.