Clinton waarschuwt Israel; Strijd gaat door in Zuid-Libanon na korte pauze

SIDON/WASHINGTON, 29 JULI. Na een korte gevechtspauze om burgers in Zuid-Libanon de gelegenheid te geven tot vluchten hebben de Israelische strijdkrachten de strijd gisteren en vandaag in volle hevigheid voortgezet.

De Amerikaanse president Bill Clinton heeft gisteren kritiek uitgeoefend op Israel wegens de aanhoudende bombardementen op de dorpen in het zuiden van Libanon. Tevens drukte Clinton, die eerder lof had gehad voor Syrië, Damascus op het hart om zich meer te doen voor de bevordering van het vredesoverleg in het Midden-Oosten.

De vluchtelingenstroom in Libanon is intussen opgelopen tot naar schatting 500.000 mensen, wat betekent dat ruim de helft van de 800.000 inwoners van geheel Zuid-Libanon huis en haard hebben verlaten.

Volgens sommige berichten zijn ook de bewoners van een stad als Sidon op grote schaal op de vlucht geslagen, nadat de met Israel samenwerkende Zuidlibanese strijdkrachten waarschuwingen hadden doen uitgaan dat ook deze stad onder vuur zou worden genomen.

Bij de gevechten van vanmorgen zijn volgens de Libanese politie zeker 21 mensen om het leven gekomen en 56 gewond geraakt. Daarmee is het totale aantal doden van de afgelopen dagen opgelopen tot 111 en het aantal gewonden tot 406. De meesten van de slachtoffers zijn burgers. De strijd is de hevigste in Zuid-Libanon sinds Israel in 1982 Libanon binnenviel.

Hezbollah blijft ondanks de Israelische operaties onverstoorbaar doorgaan met zijn beschietingen van Noord-Israel. Ook vannacht weer kwamen er verscheidene salvo's van katjoesja-raketten neer.

“Ik denk dat Hezbollah moet ophouden met zijn aanvallen, en ik denk dat Israel moet stoppen met zijn bombardementen”, zei Clinton gisteren. “Ik denk dat Syrië zijn rol van terughoudendheid moet veranderen in de rol van een actieve deelnemer om te proberen de gevechten tot een einde te brengen”, aldus de president. “Het is nu tijd voor alle spelers om meer te doen om een einde aan de gevechten te maken.”

Israel heeft zijn acties in Zuid-Libanon verdedigd met het argument dat deze noodzakelijk zijn om een einde te maken aan de shi'itische en Palestijnse guerrilla-acties tegen Israelische doelen.

De Israelische premier Yitzhak Rabin heeft eerder deze week verklaard dat het doel van de Israeliërs is om de Libanezen uit hun dorpen te verdrijven, wardoor het makkelijker wordt om actie te ondernemen tegen de stellingen van Hezbollah. Bovendien hoopt Rabin dat de grote vluchtelingenstroom druk zal uitoefenen op de Libanese regering om stappen te ondernemen tegen Hezbollah in Zuid-Libanon.

De Libanese regering heeft vanmorgen echter bij monde van een anonieme woordvoerder duidelijk gemaakt dat zij geenszins van plan is om actie tegen Hezbollah te ondernemen, zolang Israel een deel van Zuid-Libanon bezet houdt in de vorm van de zogeheten "veiligheidszone'.

In de hoofdstad Beiroet is het overvol met vluchtelingen die dikwijls eenvoudigweg op de trottoirs verblijven. Anderen hebben hun intrek genomen in moskeeën en in scholen. Hulporganisaties zijn op grote schaal aan de gang gegaan met de verdeling van voedsel, water en dekens. (Reuter, AP, AFP)