China verbiedt vertoning film Chen Kaige

PEKING, 29 AUG. De Chinese film Farewell To My Concubine van regisseur Chen Kaige is gisteren direct na de première in Peking verboden door de communistische machthebbers.

De film, die dit jaar samen met Jane Campions The Piano op het filmfestival in Cannes werd bekroond met de Gouden Palm, gaat over een mannelijke en een vrouwelijke opera-student die sterren worden. Een van de thema's van de film is homoseksualiteit - de vrouwelijke operastudent wordt verliefd op een prostituée - en de achtergrond wordt gevormd door achtereenvolgens de Japanse invasie in China, de communistische revolutie in 1949 en de bloedige repressie tijdens de Culturele Revolutie in de jaren 1966-1976. De film, die in Peking werd gefilmd maar met Taiwanees geld werd gefinancierd, eindigt met de zelfmoord van de mannelijke hoofdrolspeler als hij realiseert dat hij een belangrijke rol niet krijgt.

Het Chinese ministerie van radio, film en televisie weigerde commentaar te geven, maar waarschijnlijk heeft het bezwaar tegen het niet opbeurende einde en de schildering van de homoseksualiteit, waarop in China een taboe rust. “U kunt zich voorstellen hoe bedroefd ik ben,” zei regisseur Chen. “Ik hoop dat het Chinese volk in de toekomst de gelegenheid zal krijgen de film te zien.” In Shanghai, waar de film eerder deze week in première ging, is de film wel te zien tot 4 augustus. Alle voorstellingen tot die tijd zijn uitverkocht. De geplande vertoningen in andere steden zijn afgelast. (AP)