Artikelen die het dagelijks leven veraangenamen; Aardmannen en compostkabouters

Artikelen van Jos van der Meulen "die het dagelijkse leven veraangenamen', zijn t/m 7 aug te zien bij galerie-bloemenzaak Brutto Gusto, Nieuwe Binnenweg 162, Rotterdam. Di t/m vr 11-18u, za 11-15u. Do, vr en za is Jos van der Meulen zelf aanwezig. Inl 010-4365935.

Aardmannetjes en compostkabouters bevolken deze zomer de Rotterdamse bloemenwinkel en galerie Brutto Gusto. Tientallen kleine poppetjes van gebakken klei staan roerloos in op elkaar gestapelde kartonnen doosjes de bezoeker aan te staren. Maar de aardmannen houden ook van flinke wandelingen. Op dia's in een viewmaster zie je ze langs de waterkant lopen.

Niet bekend

Kunstenaar/knutselaar Van der Meulen, die ook een fan is van Willie Wortel, is behalve maker van de aardmannen, eigenaar/directeur van Vandermeulens Atelier. Een eenmansbedrijf dat artikelen "die het dagelijks leven veraangenamen' ontwerpt, produceert en verkoopt, aldus de postordercatalogus van Vandermeulens Verkoop Bureau.

Het is de derde zomer dat de produkten van Vandermeulens Atelier te zien zijn in de bloemenzaak van winkelier en kunstenaar Geer Pouls. Het eerste jaar was het verband met de plantenzaak nog vrij helder. Van der Meulen ergerde zich aan zijn “onvermogen om planten in leven te houden” en bedacht de volgende constructie. Hij plaatste een stuk poreuze, zachtgebakken baksteen in een glazen pot of melkfles met water en zette daarop een poreuze stenen kaboutertje met een paar grassprieten in zijn rugzakje. De baksteen slurpt het water op: niemand hoeft het gras water te geven.

Vorig jaar introduceerde Van der Meulen de prullenzak gemaakt van een gebruikte papieren meelzak en oude reclameposters. De kleurige zakken, die 25 gulden kosten, zijn tot nu toe zijn succesvolste produkt: inmiddels heeft het Verkoop Bureau er driehonderd verkocht.

Op de Rotterdamse kunstacademie merkten zijn docenten acht jaar geleden al dat Van der Meulen meer kon met verftube-leegknijpers en verrijdbare meubelen dan met schilderen en tekenen. Hij ontdekte onder andere dat stukjes hout heel goed een kunststof plug kunnen vervangen en zweert bij bindrubber, gesneden uit autobinnenbanden, om kleine reparaties aan de fiets uit te voeren.

Van der Meulen beschouwt veel van zijn ontwerpen als vondsten die hij doorgeeft aan anderen. In de etalage van Brutto Gusto zit een grote compostkabouter, een pop van jute gevuld met gras- en parkietzaad. Als de kabouter af en toe water krijgt, schieten op den duur grassprieten uit zijn lijfje. “Laatst stonden een vader en zijn dochtertje de kabouter te bekijken. Na een tijdje kwam het meisje enthousiast binnen en vertelde dat haar vader had beloofd thuis precies zo'n kabouter voor haar te maken. Dat vond ik prachtig,” zegt Van der Meulen. Hier spreekt de kunstenaar die graag ziet dat mensen de schoonheid van verroeste spijkers en schroeven zien en zich verwonderen over de groei van een grasspriet. Bedrijfsleider Van der Meulen had liever gezien dat de vader de kabouter voor zijn dochter had gekocht.

Van der Meulen is niet alleen een ontdekkingsreiziger op het gebied van gebruikte voorwerpen en natuurlijke materialen, hij trekt ook de wijde wereld in om voor de thuisblijvers "de bijzondere kanten van het gewone leven' te ontdekken. “Over dure restaurants in het buitenland is genoeg informatie te krijgen, maar welke koekjes bij welke benzinestations het lekkerst zijn, weet vrijwel niemand.” Van der Meulen reist op kosten van galeries en de Rotterdamse Kunststichting rond en brengt met foto's en vondsten verslag uit van zijn bevindingen. Dit najaar vertrekt hij naar Japan. Deze activiteit is ondergebracht in Vandermeulens Travelservice, onder het motto “U blijft thuis, wij gaan voor u op reis”. Onderweg heeft Van der Meulen altijd een rolletje bindrubber bij zich. Zo profiteert de ene afdeling van zijn bedrijf van de uitvindingen van een andere afdeling.

    • Frank van Alphen