Aristocraat Hosokawa nieuwe premier Japan

TOKIO, 29 JULI. Morihiro Hosokawa (55) wordt de nieuwe premier van Japan in een coalitieregering bestaande uit acht partijen, zonder de Liberaal-Democratische Partij.

De leiders van de partijen hebben vandaag de jong ogende aristocraat unaniem genomineerd voor het premierschap. Dat betekent dat Hosokawa begin volgende maand de absolute meerderheid krijgt in beide huizen van het parlement en dat hij vervolgens de nieuwe Japanse regering kan vormen, de eerste in 38 jaar zonder de LDP.

Tot veler verrassing viel Tsutomu Hata (57), aanvoerder van de vorige maand afgesplitste groep LDP'ers en leider van de Vernieuwingspartij, af. Waarnemers zeiden vandaag dat Hosokawa, die vorig jaar mei al de LDP verliet en de Nieuwe Partij van Japan oprichtte, is beloond omdat hij de katalysator is geweest die de LDP van de regeringsmacht heeft beroofd.

Op een vanmiddag gehouden persconferentie in Tokio met de acht leiders achter een tafel (acht, omdat tot de zeven van gisteren ook een partijtje is toegetreden dat alleen in het Hogerhuis is vertegenwoordigd) zei Hosokawa dat hij de nominatie aanvaardde. “De lang verwachte wisseling van de macht is aangebroken”, verklaarde hij, als altijd zeer kalm. “Ons staan verscheidene problemen en moeilijkheden te wachten.”

Pag.5: Subsidies voor partijen

“Hoe veel we daarvan en hoe we die zullen oplossen hangt af van de steun van alle acht partijen”, aldus de aanstaande premier, die werd ingeleid door de leider van de socialisten en vervolgens met applaus werd begroet door de zeven en hun naaste medewerkers.

Voorafgaand tekenden de acht leiders een verklaring waarin zij hun besluit tot een coalitieregering met Hosokawa als premier formeel bekrachtigden. In het regeerakkoord zijn de partijen het eens geworden over een verbod op financiële steun aan politieke partijen en politici door ondernemingen. Voortaan zullen de partijen worden gesubsidieerd.

Hosokawa staat bekend als een betrekkelijk onervaren landelijk politicus. Hij werd op zijn 33-ste lid van het Hogerhuis waar hij twee termijnen uitzat om vervolgens gouverneur van Kumamoto te worden, een provincie op het zuidelijke eiland Kyushu. Hij was eens de beschermeling van premier Tanaka, die wegens zijn betrokkenheid bij het Lockheed-schandaal het veld moest ruimen. Behalve naar politieke hervorming streeft Hosokawa naar decentralisatie van de oppermachtige ministeries in Tokio.

Naar verwachting zal Hata de zwaarste ministerspost in het nieuwe kabinet krijgen en wellicht vice-premier worden. Hata was eerder minister van financiën in het eerste kabinet van premier Kiichi Miyazawa (73). De nieuwe regering bestaat uit de vier oude oppositiepartijen (exclusief de communisten) en vier hervormingspartijen.