Agent die verdachte doodschoot gaat vrijuit

GRONINGEN, 29 JULI. De politieambtenaar die eind februari bij een vuurwapenincident in Oude Pekela de 34-jarige R.T. uit Assen om het leven bracht, wordt niet vervolgd. Dat heeft officier van justitie in Groningen mr. M. Geerds meegedeeld. Volgens justitie heeft de agent niet bewust op de man geschoten en is zijn vuurwapen vermoedelijk per ongeluk afgegaan. Een strafbaar feit is dan ook niet bewezen.

De politie kreeg die avond omstreeks negen uur een anonieme tip dat de Assenaar in een seksclub te Oude Pekela dreigde met een pistool. Kort nadat de politie ter plekke was, vertrok de man in zijn auto. De politieagenten besloten hem in afwachting van assistentie te volgen.

Op een bepaald ogenblik reed T. in Oude Pekela tegen het verkeer in en veroorzaakte een aanrijding. De politie liep op de auto af, waarna de Assenaar ook uitstapte. Daarop vuurde de bewuste politieagent een schot af. Even later bleek T. dodelijk getroffen te zijn.

Volgens justitie heeft de agent evenwel niet bewust geschoten en is het wapen per ongeluk afgegaan. Dat zou uit verklaringen van de betrokken agenten zijn gebleken. “Over de oorzaak of de reden van het afgaan van het schot en de precieze wijze waarop het is afgegaan, bestaat geen absolute zekerheid”, aldus Geerds. “Gezegd kan worden dat hier sprake is van een betreurenswaardig ongeval.”

Volgens justitie heeft de agent er wel juist aan gedaan zijn vuurwapen ter hand te nemen. De politie mocht ervan uitgaan dat T. vuurwapengevaarlijk was. Naderhand bleek de man inderdaad een geladen vuurwapen op zak te hebben. Bovendien ervoer de agent het gedrag van T. toen hij uit zijn auto stapte als bedreigend.