Winst van BMW 40 pct gedaald

MÜNCHEN, 28 JULI. De winst van de Duitse autoproducent BMW is in de eerste helft van dit jaar met bijna veertig procent gedaald.

Niet alleen de vermindering van de autoverkoop, maar ook de relatief sterke koersdaling van diverse munteenheden zijn hier debet aan. Het autoconcern maakte gisteren bekend dat de winst na belastingen is gedaald met 39,4 procent tot 255 miljoen mark. Verkorting van de werktijd en gedwongen ontslagen heeft BMW tot nu toe kunnen vermijden. Wel is het aantal werknemers, door natuurlijk verloop niet aan te vullen, gedaald met ongeveer 3.600 tot 71.866. Eerder deze week liet de onderneming weten dat de omzet in de eerst zes maanden is verminderd met 8,8 procent tot 14,74 miljard mark. Door de vermindering van de vraag op de automarkt verkocht BMW s 9,9 procent minder auto's dan in de eerste helft van vorig jaar. De produktie ging achteruit met 11,5 procent. In Europa verkocht het concern zestien procent minder auto's, maar in de VS werd 18 procent meer verkocht, vooral in de hoge prijsklasse.