VS: Iran is schuldig aan confrontatie

WASHINGTON/BEIROET, 28 JULI. De Verenigde Staten hebben gisteren met nadruk Iran en Hezbollah de schuld gegeven van de hevige strijd in Zuid-Libanon. Vanochtend kondigde Israel aan het vuren in de loop van de dag enige tijd te zullen staken.

Inmiddels zijn enkele honderdduizenden mensen, vooral uit Zuid-Libanon, op de vlucht geslagen. Volgens Israel betreft het ongeveer 150.000 mensen, Libanese functionarissen schatten het aantal op 360.000. De vluchtelingen komen niet meer alleen uit de dorpen nabij de "veiligheidszone' van Israel maar ook uit grotere plaatsen als Sidon en Tyre.

De gevechten gingen vandaag hun vierde dag in. Israelische vliegtuigen vielen op grote schaal aan en ere waren zware artilleriebeschietingen. Voor zover bekend vielen er vandaag zeker tien doden en 77 gewonden. In totaal zijn er tot dusverre 68 mensen gedood en 470 gewond.

De leider van Hezbollah, sjeik Hassan Nasrallah, heeft gisteren gezworen dat de strijd tegen Israel zal worden voortgezet. Ook gisteren werden er weer katjoesja-raketten op Israel afgevuurd.

“Ik denk dat zij (Iran en Hezbollah) hiertoe de aanzet hebben gegeven. Hezbollah heeft de steun van de Iraanse regering en zij zijn de vijanden van het vredesproces”, aldus Witte Huis-woordvoerder Dee Dee Myers. “Ik denk dat deze regering - de president, minister Christopher en anderen - vastbesloten is de vijanden van het vredesproces dit niet op enigerlei wijze te laten verstoren, te onderbreken of te ontmantelen”, verklaarde ze.

President Clinton had zich eerder zeer lovend uitgelaten over Syrië wegens de “bewonderenswaardige terughoudendheid” waarmee het op de confrontatie tussen Hezbollah en Israel had gereageerd. In Israel wordt er van uitgegaan dat Syrië het offensief van Hezbollah voor zijn eigen doeleinden gebruikt.

In de Syrische hoofdstad Damascus gaf de regering een verklaring af dat de agressie van Israel tegen Libanon het vredesproces in het Midden-Oosten “bedreigt”. Vrijdag zullen de ministers van buitenlandse zaken van de lidstaten van de Arabische Liga spoedoverleg voeren in Damascus over de toestand in Zuid-Libanon. (Reuter, AFP, AP)