Voor KNP dreigt verlies van 300 mln

AMSTERDAM, 28 JULI. Nederlandse effectenbanken rekenen erop dat het papierconcern KNP BT dit jaar een operationeel verlies lijdt van ongeveer 150 miljoen gulden.

Niet bekend

Op de Amsterdamse effectenbeurs schrokken de beleggers nauwelijks van de sombere cijfers. De koers van het aandeel KNP BT daalde kort na de opening van de beurs met 2,10 gulden naar 32,50 gulden, maar herstelde in de loop van de ochtend tot een peil van 33,20 gulden rondom het middaguur. “Ik geloof dat iedereen wel inziet dat de berichten een beetje zijn opgeklopt”, meldde de KNP BT-zegsman vergenoegd. Handelaren op de beurs hadden een andere lezing: ondanks de voorzichtige uitlatingen van de KNP BT-directie in mei hielden de beleggers al rekening met een fors verlies.

KNP BT ontstond dit jaar uit de fusie van Koninklijke Nederlandse Papierfabrieken, Bührmann-Tetterode en VRG en heeft sinds het samengaan de wind tegen gehad. Vorig jaar boekten de bedrijven volgens de achteraf samengestelde jaarrekening nog een winst van 57 miljoen gulden, na een winst van 295 miljoen in 1991. Dit jaar zijn de problemen voor KNP BT nog verergerd door de structurele overcapaciteit van ongeveer 20 procent op de Europese papiermarkt, het wegzakken van de belangrijke afzetmarkt in Duitsland en de gedevalueerde Scandinavische valuta, waardoor de concurrentie-positie tegenover de Zweden en Finnen is verzwakt.

Om die reden heeft KNP BT het adviesbureau McKinsey aan het werk gezet in de papierdivisie, terwijl Horringa & De Koning massiefkarton onderzoekt. De studies moeten half september klaar zijn, maar nu al zijn de geruchten over fabriekssluitingen en het afstoten van bedrijfsonderdelen heel sterk. Zo worden volgens het Financieele Dagblad in het noorden van het land een of twee van de acht kartonfabrieken gesloten en wordt orde op zaken gesteld bij de verliesgevende Oostenrijkse 50-procentsdochter Leykam Mürztaler door om te begikjnen de resterende aandelen te kopen. Noch KNP BT noch de Industriebond FNV konden dit bevestigen. Volgens FNV-bestuurder F. Addink wordt wel Papierfabriek Doetinchem verkocht aan de directie de komende maanden.

MeesPierson schat het totale verlies op 300 miljoen gulden, inclusief een reorganisatiepost van 150 miljoen. I.R.I.S. eeffectenresearch komt op 450 miljoen gulden, waarvan 150 miljoen gulden aan operationeel verlies.