Veronica voelt niet voor deelname RTL5

HILVERSUM, 28 JULI. Veronica Omroep Organisatie (VOO) en RTL hebben gesprekken gevoerd over deelneming van Veronica in de zender RTL5, die in oktober begint, maar Veronica voelt daar niet voor.

Volgens een woordvoerder van Veronica ging het niet om formele gesprekken, maar waren beide partijen “elkaar toevallig tegengekomen”. Daarbij zou RTL aan Veronica het voorstel hebben gedaan vanuit het publieke bestel over te stappen naar de commerciële zender. Omdat er voor het radiogedeelte van Veronica bij RTL5 geen plaats is, was het voorstel voor Veronica verder onbespreekbaar. “Radio hoort bij Veronica. We kunnen het niet maken tegenover onze achterban en tegenover het personeel het radiogedeelte af te stoten. Voor ons waren de gesprekken snel geëindigd”, aldus de woordvoerder. Veronica zegt het Commissariaat voor de Media en het ministerie van WVC van het gesprek op de hoogte te hebben gesteld.

Het commissariaat zegt niets van Veronica te hebben vernomen over de gesprekken. “Dat hoeft formeel ook niet”, aldus een woordvoerder. “De wet biedt de mogelijkheid aan omroepen om commercieel te gaan. Ze mogen met iedereen praten.” RTL wenst geen commentaar te geven. “Ik vrees dat de waarheid iets anders ligt”, aldus een woordvoerder.

Veronica kreeg vorige maand door het commissariaat een straf opgelegd voor de betrokkenheid van de omroep bij de oprichting van RTL/Véronique, het huidige RTL4. De omroep maakte zich daarbij dienstbaar aan winst door derden, hetgeen omroepen niet geoorloofd is. De commerciële zender RTL5 is een produkt van RTL S.A., dat ook verantwoordelijk is voor RTL4.