Van der Sterren behoudt kansen

ROTTERDAM, 28 JULI. De Nederlandse schaker Paul van der Sterren maakt een goede kans zich te plaatsen voor de kandidatenmatches om het wereldkampioenschap. Hij speelde gisteren in het interzonale toernooi in Biel met zwart remise tegen de sterke Rus Valeri Salov, die een ELO-rating van 2685 heeft.

Met een score van 6,5 punten uit tien partijen staat hij met acht anderen op de gedeelde vierde plaats. Hij moet bij de beste tien eindigen. In de laatste drie ronden, waarin hij twee maal met wit speelt, heeft hij daarvoor waarschijnlijk aan drie remises voldoende. De 37-jarige grootmeester uit Amsterdam begon met vier uit vijf en speelde daarna vijf remises op rij.

Omdat alle topspelers tot een puntendeling besloten schuift het veld ineen en krijgen de achtervolgers een herkansing. Kramnik versloeg Hübner en is op gelijke hoogte gekomen met Van der Sterren. Ook Piket en de Indiër Anand, die onderling remiseerden en zes punten hebben, kunnen met twee overwinningen nog een sprong naar de top van het klassement maken. De Russische koploper Gelfand remiseerde met de Engelsman Adams, terwijl ook Kamsky en Barejev het punt deelden. Loek van Wely is vrijwel zeker uitgeschakeld door een nederlaag tegen de Rus Svesjnikov.