Tafeltennisbond staat bestuurlijk op instorten

ROTTERDAM, 28 JULI. De benoeming van Zoran Gajic als bondscoach van de nationale tafeltennissselectie lijkt als een boemerang te werken voor het NTTB-bestuur. De onrust in de tafeltennisbond is zo groot dat voorzitter Tempelaars openlijk spreekt over een spoedig aftreden. “Als ik niet de ruimte krijg om mijn beleid uit te voeren, ben ik vertrokken. Zo simpel is dat. Ik heb geen zin om voortdurend overladen te worden met kritiek. De druk van buitenaf wordt op deze manier wel erg groot”.

De kritiek die het NTTB-bestuur momenteel over zich heen krijgt, heeft direct of indirect te maken met de benoeming van de 51-jarige ex-Joegoslaaf Gajic. De achterban gedraagt zich opstandig en Bettine Vriesekoop heeft een eigen ploeg geformeerd. Jan Vlieg, wiens contract als technisch directeur niet wordt verlengd, is aangetrokken als adviseur van het Vriesekoop-team.

De kwaliteiten die de tafeltennisbond toedicht aan Gajic blijken minder waarde te hebben dan is voorgespiegeld. Voorop staat dat de tot Zweed genaturaliseerde Gajic niet kan bogen op een geweldig verleden als trainer en coach. Vlieg noemt het “een belediging dat ik door zo'n man wordt vervangen”. Op zijn minst verdacht is voorts dat Deken, het bestuurslid dat de nieuwe coach binnenhaalde, en Gajic oude makkers zijn. Dat dateert nog uit de Delta Lloyd-periode, ruim 20 jaar geleden.

Op de persconferentie waarbij Gajic werd voorgesteld, beweerde het bestuur van de tafeltennisbond dat de keuze uitsluitend is gebaseerd op de kwaliteiten van de voormalige Joegoslaaf. Hij zou bondscoach zijn geweest in Joegoslavië, hij was echter assistent-coach. Voorts zou hij zijn opgetreden als privé-trainer van de beroemde wereldtopper Dragutin Surbek, maar deze kan zich daar niets van herinneren. “Ik heb wel eens een balletje met hem geslagen.” Het enige wapenfeit waar Gajic op kan bogen, is dat hij de afgelopen jaren aardig jeugdwerk heeft verricht voor enkele Zweedse clubs. Maar in dat land wordt hij niet beschouwd als een toptrainer, maar als een nuttige kracht. Bovendien staat hij in het land van de wereld- en olympische kampioenen vooral bekend als iemand die met iedereen op goede voet wil staan, vooral met de autoriteiten.

Dat geeft bestuurslid topsport Carel Deken de ruimte die hij wenst. Terwijl dat niet zijn taak is bemoeit hij zich persoonlijk met de samenstelling van de nationale selecties. Deken heeft Vlieg onlangs verboden om met het meisjesteam af te reizen naar het Europees jeugdkampioenschap. Ook heeft hij Emily Noor vertelt dat haar plaats in de nationale ploeg in gevaar komt als ze niet binnen korte tijd een aantal kilo's afvalt.

De nationaal mannencoach Li Ji Shu, een Chinese trainer die op initiatief van Vlieg naar Nederland is gehaald, gaat functioneren onder Gajic. Gajic moet zich internationaal nog bewijzen, maar krijgt niettemin een ruim twee keer zo hoog salaris als Li (90.000 tegen 40.000 gulden). Als pleister op de wonde voor Li is in het contract dat bestuurslid Deken hem aanvankelijk voorhield de passage geschrapt dat de Chinees niets mocht bijverdienen.

Penningmeester De Gast over het verschil in honorering. “Als wij als bestuur vinden dat wij in Gajic dé man voor de toekomst hebben, dan is dat onze verantwoordelijkheid.”

De benoeming van Gajic is in sneltreinvaart afgewerkt. Zo werd het persbericht over de benoeming verstuurd voordat het gesprek tussen Gajic en Vriesekoop had plaats gevonden. Aan de Europese kampioene was beloofd, dat ze mocht meebeslissen. Ook de nationale selectie heeft geen enkele inspraak gehad. De NTTB vond het bovendien niet nodig om in het contract een ontbindende voorwaarde op te nemen voor het geval de Nederlandse overheid roet in het eten zou gooien. Omdat de nieuwe bondscoach een Zweeds staatsburger is, geldt een zogenaamde "restrictieve toelating". Gajic krijgt alleen een werkvergunning als er geen enkele Nederlander met dezelfde of meer kwaliteiten voor de functie te vinden is. Gezien de achtergrond van Gajic is het zeer de vraag of er inderdaad een werkvergunning wordt afgegeven.

De onrust in de tafeltennisbond is ook het failliet van het beleid van Carel Deken en bondsvoorzitter Jacques Tempelaars. Deken, oud-international, trainer en leraar lichamelijke opvoeding, wilde rust in de sector topsport terug brengen, maar ligt overhoop met toppers als Vriesekoop, Haldan en Van Spanje. Tempelaars, een register-accountant uit Bergen op Zoom, heeft van de NTTB een praktisch stuurloos schip gemaakt met een zwak bestuur en een argwanende achterban. Het ledenbestand daalt en sponsor Oki (goed voor vier ton) haakte af toen bleek dat Vriesekoop niet meer beschikbaar was.