Spitten naar resten Behouden Huys

AMSTERDAM, 28 JULI. De Universiteit van Amsterdam, het Rijksmuseum en het Nationaal Comité Willem Barentsz organiseren volgende maand in samenwerking met een aantal Russische wetenschappelijke instituten een expeditie van twaalf dagen naar Nova Zembla. Daar willen ze de restanten onderzoeken van het Behouden Huys waarin Willem Barentsz met zijn manschappen overwinterde in 1596-1597. Dit hebben zij vanmorgen bekendgemaakt.

Volgend jaar hopen UvA, Rijksmuseum en Nationaal Comité een tweede expeditie te organiseren om onder water de restanten van het schip van Barentsz te traceren. Kosten van beide expedities: 1,2 miljoen, beschikbaar gesteld door de UvA, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en het bedrijfsleven (Wegener bv). Van dat bedrag moet nog drie ton worden verworven.

Vorig jaar bezochten medewerkers van het Arctische Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gedurende vier dagen Nova Zembla. Toen bleek dat er van het Behouden Huys alleen nog wat balken van fundamenten over zijn. Deze expeditie, bestaande uit vijf Russen en zeven Nederlanders, wil de balken conserveren maar op Nova Zembla laten liggen. Het onderzoek zal zich vooral richten op het hout van de balken en op zaden, graten, botten en andere "ecologische resten', om meer te weten te komen over het tien maanden durende verblijf van de Nederlanders.

Het is niet de bedoeling een replica van het Behouden Huys te bouwen, zoals Louwrens Hacquebord van het Arctisch Centrum heeft voorgesteld. Voorzitter Gevers van het college van bestuur van de UvA verzekerde zijn gehoor vanmorgen dat tussen UvA en RUG alles “pais en vree” is en dat hij blij is met de “gezonde wetenschappelijke concurrentie”.

Het Nationaal Comité Willem Barentsz organiseert een aantal activiteiten in 1996-'97 ter herdenking van "de Nederlandse Columbus'. Eén daarvan is de reconstructie van het schip van Barentsz op een scheepswerf in het Russische Petrozavodsk, hoofdstad van Karelië.