Schippers lappen voorstel aan laars

TERNEUZEN, 28 JULI. “Ja, die mevrouw Jorritsma van de VVD heeft de mensen weer doen schrikken. Denk je dat er iets bereikt is en dan maakt zij in een radiocommentaar even duidelijk dat we ons gat er mee af kunnen vegen”, zegt een protesterende binnenschipper bij de blokkade van Terneuzen.

De uitlatingen van het liberale Tweede Kamerlid A. Jorritsma dat de voorstellen van bemiddelaar B. Biesheuvel geen enkele kans maken in het parlement, zijn in Terneuzen slecht gevallen. Dat het PvdA-Kamerlid F. Castricum gisteren ook open en bloot zijn twijfels uitte, doet de binnenschippers morren.

De actievoerders in Terneuzen, die samen één van de grootste blokkades in het land vormen, voelen zich hierdoor gesterkt in hun wantrouwen. Ze hadden al grote twijfel over het compromis dat Biesheuvel maandag aanbood; een tijdelijke wettelijke status voor het systeem van de toerbeurten. Maar de schippers eisen een structurele regeling. Bovendien vragen ze zich af wat op Europees niveau wordt besloten. De stevige aankondiging van Jorritsma maakt de tegenzin de acties op te geven groter.

“We waren voorzichtig optimistisch over de besprekingen met Biesheuvel, zagen het als een politiek belangrijk feit, een kleine doorbraak. In ieder geval gingen er al stemmen op om de acties te verzachten. En dan horen we Jorritsma roepen dat zo'n tijdelijke wettelijke regeling nooit van zijn leven door de Tweede Kamer zal worden aanvaard”, zeggen de actievoerders na afloop van de dagelijkse vergadering in de grote tent aan de oever. De vergaderingen worden steevast afgesloten voor de buitenwereld.

Toch viel gisteren in Terneuzen het besluit om - zoals de vakterm luidt - “geen deur meer te leggen” en zo het gesprek met Biesheuvel vandaag te vergemakkelijken. Veertien schepen vertrokken uit de blokkade en er ontstond een doorgang van ruim zestig meter breed. Daarmee gaven de schippers ook gehoor aan de oproep van de burgemeester van Terneuzen. Uit de luidsprekers van een voor de blokkade dobberend politiebootje klonk gisteren immers de mededeling dat de burgemeester had vastgesteld dat tenminste veertien schippers, waarvan de namen waren achterhaald, in overtreding waren.

Zij moeten er rekening mee houden, aldus de autoriteiten, dat ze persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor alle schade die de blokkade veroorzaakt. Het werd ieder persoonlijk in een brief nog eens uitgelegd. De schippers hielden zich aanvankelijk onverschillig: “Is dit een aanzegging? Ik ben alleen gevoelig voor aanzeggingen van de bank”. En zijn collega stelde onmiddellijk voor: “Laten we met z'n allen dan naar de zeesluis gaan, misschien gelden daar andere regels”. Maar enkele uren later vertrokken ze toch, een ruime opening achterlatend.