Schadeclaim van miljard dollar

GENÈVE, 28 JULI. Koeweit wil een schadeclaim indienen bij Irak ter waarde van een miljard dollar wegens de kosten die waren gemoeid met het opruimen van de de rotzooi als gevolg van de reusachtige oliebranden die door Irak werden aangestoken in de slotfase van de Golfoorlog van 1991.

Volgens een Koeweitse functionaris zal de schadeclaim binnen een paar dagen bij de Verenigde Naties in New York worden ingediend. “Dit zal de eerste van de grote vorderingen op Irak zijn. Deze heeft symbolische betekenis voor ons en we geloven dat er een groot belang aan moet worden toegekend”, aldus Abdulrahman al-Houty, die zich namens de Koeweitse regering bezighoudt met de schade die in Koeweit werd aangericht tijdens de zeven maanden durenden bezetting door Irak tussen augustus 1990 en februari 1991. (Reuter)