ROME, 28 JULI. “Ik werd wakker met een enorme ...

ROME, 28 JULI. “Ik werd wakker met een enorme klap en dacht, we hebben zondag nog vuurwerk gehad, maar dit slaat alles,” vertelt pater Wim Draper, 73 jaar. “Bij de elektriciteitskast naast de kerk was het een geweldig vuur met enorme vonken, die wel veertig meter ver de lucht in sprongen.”

Pater Draper is een van de zeven geestelijken die in het huis naast de kerk San Giorgio in Velabro woonden: drie Nederlanders, twee Vlamingen, twee Indonesiërs. Iets na middernacht ontplofte een autobom vlak voor de kerk. “De ramen, niet alleen de ruiten maar de hele ramen, kwamen naar binnen zetten. Aan het plafond hing een grote tl-bak die met een enorme klap op fr grond viel. Het was een en al gruis.”

“Ik heb geluk gehad,” zegt Draper, die sinds zijn pensionering in Rome woont. Zelf is hij er met een lichte verwonding aan zijn enkel van afgekomen. De generaal van zijn orde, de Vlaming Lambertus Graus, een paar dagen op bezoek in Rome, ligt in het ziekenhuis, waarschijnlijk met een hersenschudding. Ook twee andere huisgenoten zijn zodanig door glasschreven gewond dat zij enige tijd in het ziekenhuis moeten blijven.

“Na de knal konden we niets meer zien,” vertelt pater Draper in een telefonisch gesprek vanuit het Nederlands college in Rome, waar hij tijdelijk onderdak heeft gevonden. Zijn stem klinkt kalm, maar hij zegt dat het ook door de vermoeidheid komt, want hij heeft afgelopen nacht nauwelijks geslapen. “Buiten en binnen was het licht uit. Op de tast probeerde ik tussen het puin wat te zoeken om aan te trekken, maar ik kon niets meer vinden: geen broek, geen overhemd, mijn bril niet, mijn schoenen niet, mijn paspoort niet, niets. Ik hoorde iemand roepen of alles in orde was. En al heel snel kwam iemand van de brandweer ons halen. Al het volk moest het huis uit, want dat is niet meer bewoonbaar. Bij sommige muren zijn hele stukken weggeslagen, andere muren staan krom. Het huis moet waarschijnlijk van de grond af worden opgebouwd. Sommige deuren zijn in hun geheel weggeblazen. Het ging er dwars doorheen.”