Regering Suriname treedt niet af na motie

PARAMARIBO, 28 JULI. De regering van de Surinaamse president Venetiaan heeft een motie van wantrouwen van de oppositie overleefd. De drie oppositiepartijen vroegen de regering gisteren in de Assemblee af te treden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven omdat Nederland een deel van de ontwikkelingshulp aan Suriname heeft opgezegd.

President Venetiaan was naar de Assemblee gekomen om haar op de hoogte te stellen van het Nederlandse besluit. In tegenstelling tot de leden van de Assemblee toonde hij zich niet bezorgd. Hij zei Nederland nog altijd als "vriend' te beschouwen. Ondanks de boodschap van Nederland zal de regering het Structureel Aanpassingsprogramma (SAP) uitvoeren. De president erkende dat er een belangrijke achterstand is in de uitvoering van het programma.

Venetiaan wilde "niet impulsief' reageren op de suggestie van Nederland dat Suriname zich voor financiële steun moet wenden tot de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Hij wilde ook niet uitsluiten dat Suriname naar het IMF zal gaan. In 1988, bij het sluiten van het verdrag waarin de financiële steun van Nederland was geregeld, is nog uitdrukkelijk verklaard dat voor het SAP niet bij het IMF en de Wereldbank zou worden aangeklopt.

Venetiaan vermoedt dat drie ontwikkelingen het Nederlandse besluit hebben ingegeven: een controverse binnen de EG waarbij functionarissen die het SAP met een menselijk gezicht waren toegedaan, het veld hebben moeten ruimen. De atmosfeer binnen de EG is veranderd. Voorts zijn er spanningen geweest tussen Nederland en de EG en daarom wil de EG niet als "monitor' van het programma optreden. Verder heeft Nederland te kampen met een economische recessie.

De oppositie deelt niet de mening van de president dat externe factoren geleid hebben tot het Nederlandse besluit. Volgens W. Jessurun (DA'91) is er momenteel geen controverse binnen de EG en er is geen grote recessie in Nederland. “De regering heeft een brevet van ongeschiktheid gekregen en moet de eer aan zichzelf houden.”