Philips doet dochter Magnavox in verkoop

ROTTERDAM, 28 JULI. Philips wil het Amerikaanse defensiebedrijf Magnavox Electronics Systems verkopen aan de Amerikaanse financieringsmaatschappij Carlyle Group. Daarmee is de aftocht van het Nederlandse elektronicabedrijf uit de defensiesector compleet.

Gisteren maakten de ondernemingen bekend dat er een principe-overeenkomst is getekend over de verkoop van Magnavox dat een omzet heeft van ongeveer 400 miljoen dollar en is gespecialiseerd in elektronische systemen die hoofdzakelijk worden geleverd aan het Amerikaanse ministerie van defensie. Financiële details over de transactie werden niet verstrekt. Wel zou de onderneming winstgevend zijn.

Carlyle is een venture capital firma die eerder was betrokken bij de overname van ondernemingen zoals Caterair International, het grootste cateringbedrijf voor vliegtuigen ter wereld, Vought Aircraft, een toeleverancier van de vliegtuigindustrie en GDE Systems, leverancier van hoogwaardige defensie-elektronica. Het bedrijf heeft goede contacten met het Amerikaanse defensie-establishement. Voormalig minister van buitenlandse zaken James Baker is een partner in de onderneming die wordt geleid door voormalig minister van defensie Frank Carlucci en de vroegere begrotingsdirecteur Richard Darman. Het management van Carlyle zal zelf ook een deel van de aandelen verwerven.

Philips probeerde al geruime tijd een koper te vinden voor het in Fort Wayne, Indiana gevestigde bedrijf dat in 1974 bij het Eindhovense concern werd ingelijfd. De malaise op de defensiemarkt belemmerde jarenlang een bevredigende transactie. Vorig jaar verkocht Philips al zijn resterende belang van 20 procent in Hollandse Signaal Apparaten aan het Franse elektronica-concern Thomson CSF.

Philips is sinds het aantreden van president J.D. Timmer bezig de activiteiten van het concern te stroomlijnen. Na de verkoop van de computerdivisie aan het Amerikaanse Digital heeft het concern zich gericht op de verkoop van kleinere bedrijfsonderdelen. Onlangs werd het 35-procentsbelang in de joint venture met Matsushita afgestoten. De afdeling voor testapparatuur werd verkocht aan John Fluke Manufacturing. De kabelactiviteiten wil Philips verkopen aan het NKF. Behalve de verkoop van ondernemingen die niet meer binnen het concern passen heeft Philips ook de verkoop van overtollig onroerend goed aangekondigd.