Netwerk van tolwegen in Polen

WARSCHAU, 28 JULI. In Polen zal in de komende vijftien jaar een tolwegennet met een totale lengte van bijna 2.000 kilometer worden aangelegd.

De Poolse regering heeft hiertoe gisteren besloten. De kosten van het project worden geschat op 82,7 triljoen zloty (ongeveer 9 miljard gulden). De staat betaalt 15 procent van de kosten, terwijl de Wereldbank en andere Westerse banken een lening verschaffen die 65 procent van de kosten dekt. Het resterende bedrag moet komen van internationale transportorganisaties en het bedrijfsleven. Een van de wegen verbindt de noordelijke stad Gdansk met de grens met Tsjechië. Twee andere lopen van de Duitse grens naar Wit-Rusland en de Oekrane. De tol zal voor personenwagens naar verwachting ongeveer 4 cent per kilometer bedragen en voor vrachtwagens 15 cent.