Natte zomermaanden worden snel vergeten

WAGENINGEN, 28 JULI. Vier warme tot zeer warme zomers op rij zijn geen garantie voor een vijfde warme zomer.

Met deze omstandigheid wordt Nederland in deze vakantiemaand geconfronteerd. Het begin van dit jaar zag er zo veelbelovend uit. Al in het voorjaar (bijvoorbeeld op Koninginnedag) konden we van zomers weer genieten en ook juni was een warme en droge maand. De voorspellers van het weer op lange termijn in Engeland en Duitsland begonnen zich al op de borst te slaan. De zomer van 1993 zou worden wat zij voorspeld hadden: zeer warm en kurkdroog. Helaas voor hen en voor de vakantiegangers die hadden besloten nu toch maar eens in Nederland te blijven, werd het anders. Een krachtige westelijke luchtstroming stuurt de ene na de andere oceaanstoring op Nederland af. Dat is absoluut geen ongebruikelijk fenomeen: in een groot aantal zomers gebeurt dat altijd wel een paar weken lang. In de julimaanden van 1987 en 1988 bijvoorbeeld, toen gemiddeld over Nederland twee keer zoveel regen viel als gewoonlijk. De kletsnatte junimaand van 1991 was na het daaropvolgende prachtige zomerweer snel vergeten, maar augustus 1992 kwam juist als een natte douche na een paar mooi zomermaanden.

Op de meeste plaatsen in Nederland is inmiddels meer dan 100 mm regen gevallen, terwijl gemiddeld over het land 68 mm normaal is. Zeer veel regen viel over een strook in het midden van het land van Zuid-Holland via Utrecht naar Gelderland waar op verschillende plaatsen meer dan 150 mm afgetapt werd. In Apeldoorn is zelfs al meer dan 230 mm gevallen. Ondanks alle regen blijven zon en temperatuur helemaal niet zoveel achter bij normaal. Aan de westkust kan de hoeveelheid zon zelfs nog op normaal uitkomen. De temperatuur over deze julimaand wordt ongeveer een halve graad te laag.

Het voortdurende slechte weer zette de marketingmensen van de meteorologische bedrijven in Nederland aan het denken. Het KNMI maakt het mogelijk om met behulp van de computer uit te zoeken op welke vakantieplaats het wel mooi weer is. Meteo Consult brengt ieder kwartier de neerslaggebieden in kaart.