KNP BT krijgt tik op beurs na bericht over recordverlies

AMSTERDAM, 28 JULI. Op een matte Amsterdamse effectenbeurs viel het aandeel van het papierconcern KNP het meeste op. Na de spectaculaire stijging van gisteren kreeg de koers vanmorgen een tik van een perspublikatie over een verlies van een half miljard gulden.

AMSTERDAM Het Financieele Dagblad meldde vanmorgen dat KNP BT in 1993 een verlies zal lijden van enkele honderden miljoenen guldens en had naar verluidt op het hoofdkantoor vernomen dat het verlies wel eens een half miljard kan worden. De koers van KNP BT daalde kort na de opening van de beurs met 2,10 gulden naar 32,50 gulden. Gisteren was KNP BT nog de grootste stijger met een koerswinst van 2,20 gulden (bijna 7 procent) naar een slot van 34,60 gulden. Nadat KNP BT het bericht in alle toonaarden had tegengesproken, herstelde de koers zich weer enigszins en stond na het middaguur weer op 33,50 gulden. De omzetten waren wel stevig en bedroegen rond die tijd in totaal 335.000 stuks.

Daarmee daalde de koers aanzienlijk minder dan aanvankelijk werd verwacht op de beurs. Niet alleen trok de koers vlot weer aan, maar ook het diepste punt van 32,50 gulden was nog altijd een dubbeltje hoger dan de slotkoers van maandag. Daarmee had de grote vraag van de optiebeurs van gisteren dus aanzienlijk meer invloed dan de negatieve berichtgeving. De koers zit nog altijd ruim onder wat geoien wat als de bodemnkoers van 26,50 gulden.

Bij KNP BT werd het koersherstel gezien als een teken van vertrouwen van de beleggers in de lezing van het concern. Rondom de beurs circuleerden ook andere verklaringen voor de tamelijk laconieke reactie van de beleggers. Analist J. Visser van I.R.I.S. Effectenresearch: “De cijfers zijn geen echte verrassing. Wij hadden in juni al geschat dat het operationele verlies op 150 miljoen gulden zou uitkomen en de reorganisatievoorzieningen op 300 miljoen gulden. Dat totaal van 450 miljoen komt dus aardig in de buurt van het half miljard”. Ook W. Verstoep van handelsbank MeesPierson noemt de cijfers “niet zo verassend en bijzonder”. Hun collega L. Chaillet van effectenbank CLN Oyens & Van Eeghen voegt eraan toe: “Beleggers kijken toch naar het herstel in de verre, verre toekomst en niet zozeer naar de huidige verliezen die al min of meer zijn ingecalculeerd”.

De EOE-index van de 24 meest actieve aandelen kon zich net boven het peil van 335 te handhaven met een score van 335,16 punten na het middaguur, tegen he slot van 335,06 van gisteren. De markt bleef in afwachting van een renteverlaging door de Duitse Bundesbank, die voor morgen gehoopt wordt, en de halfjaarcijfers DSM die ook morgen komen. Die cijfers kunnen richtinggevend zijn voor de ontwikkeling van cyclische fondsen die de laatste weken in opmars zijn nu een economisch herestel wordt verwacht.

Aan de vooravond van de halfjaarresultaten brokkelde de koers verder af tot 94,20, een verlies van 50 cent. Collega Akzo, die volgende week woensdag de halfjaarcijfers wereldkundig zal maken, ging 0,90 onderuit naar 163,90.

NEW YORK De effectenbeurs van New York is dinsdag onder druk komen te liggen van ontwikkelingen in de Amerikaanse staalindustrie. Nadat de beurs aan het begin van de handel wist aan trekken op optimisme over IBM, moest de Dow Jones-index van dertig toonaangevende fondsen uiteindelijk genoegen nemen met een verlies 2,24 punten op 3565,46. De omzet bedroeg ongever 250 miljoen aandelen.

Beleggers werden aan het begin van de handel niet afgeschrikt door het enorme verlies van IBM. De bezuinigingen bij het bedrijf werden zelfs goed ontvangen en de Dow kon op dit optimisme stijgen tot een winst van 11 punten. Toen de uitspraak bekend werd over de dumpingklachten van de Amerikaanse staalindustrie, moest de Dow in korte tijd ruim 27 punten inleveren tot een verlies van 16 punten.

De uitspraak waarbij de klachten slechts ten dele werden erkend, werd als negatief voor de Amerikaanse staalindustrie beschouwd. Het forse verlies van USX Steel versterkte dat gevoelen alleen maar. Uiteindelijk wist de Dow het verlies nog enigszins binnen de perken te houden.

De dollar kon op de wisselmarkt in New York zijn positie versterken van een koers van 1,9400 op maandag tot 1,9420. In Amsterdam sloot de dollar gisteren op 1,9390 en stond vanmiddag 1,9338 gulden. De markt in New York was ook in afwachting van het komende besluit van de Duitse centrale bank over een rentverlaging.

TOKIO De handel op de effectenbeurs van Tokio stelde weinig voor. De Nikkei-index van de 225 fondsen daalde met 61,81 tot 19.829,58 punten. Er werden slechts 180 miljoen aandelen verhandeld.