Jeltsin ontslaat minister voor de staatsveiligheid

PAG.7 HOOFDARTIKEL

MOSKOU, 28 JULI. President Jeltsin van Rusland, politiek in het nauw gedreven door de alom bekritiseerde sanering van de roebel vorige week zaterdag, heeft minister Viktor Barannikov van staatsveiligheid gisteren ontslagen wegens “onethisch gedrag” en “incompetentie” in de oorlog in Tadzjikistan.

Het presidium van de Opperste Sovjet, in oppositie tegen Jeltsin, heeft zich onmiddellijk tegen het ontslag gekeerd en vanmorgen vervolgens ook de geldhervorming, die Jeltsin eerder deze week slechts gedeeltelijk had aangepast, geheel teruggedraaid.

Het is de eerste keer dat Jeltsin een minister ontslaat wegens vermeende corruptie. Er loopt een justitieel onderzoek naar machtsmisbruik van enkele ministers van Jeltsin, maar dat wordt voornamelijk gezien als een initiatief van het Russische parlement, dat daarmee zou beogen Jeltsin zelf in diskrediet te brengen. De naam van Barannikov was daarbij niet gevallen. Parlementsvoorzitter Roeslan Chasboelatov eiste gisteren dan ook dat de minister in zijn functie wordt hersteld. De minister van staatsveiligheid is een van de sleutelposten in de regering waarover de volksvertegenwoordiging zeggenschap heeft.

Barannikov heeft de diensten van zijn ministerie misbruikt om buitenlandse reizen te regelen voor familieleden, zo staat in de verklaring die de persdienst van Jeltsin over het ontslag van de minister heeft uitgegeven. Hem wordt verder verweten dat Russische troepen aan de grens tussen Tadzjikistan en Afghanistan onvoldoende optreden tegen aanvallen van islamitische rebellen daar. Vorige maand kwamen 25 Russische grenswachten om bij een aanval vanuit Afghanistan.

In de voormalige Sovjet-republiek Tadzjikistan woedt een oorlog tussen de door Russische troepen ondersteunde communistische regering en de islamitische en democratische oppositie. De strijd wordt vooral in het grensgebied uitgevochten sinds dit jaar 90.000 islamitische Tadzjieken naar Afghanistan zijn gevlucht. Rusland heeft vorige week versterkingen naar de grens gestuurd. Het aantal van 3.500 grenswachten moet binnen enkele dagen zijn vergroot tot 22.000 man.

De politieke verwarring in Moskou werd vanmorgen nog verder vergroot door het besluit van de parlementsleiding de geldsanering ongedaan te maken. Het presidium van de Opperste Sovjet schrapte alle beperkingen op het omwisselen van ,oude' in ,nieuwe' roebels. Niet duidelijk is of de leiding van het parlement de bevoegdheid heeft om in haar eentje een dergelijke beslissing te nemen. De Centrale bank valt wettelijk wel onder het parlement. Maar de leiding van de Centrale Bank en de regering hadden rond het middaguur nog niet op het besluit gereageerd.