Italiaanse chauffeurs beëindigen staking

ROME, 28 JULI. In Italië is gistermiddag een einde gekomen aan de drie dagen durende staking van vrachtwagenchauffeurs, na een akkoord tussen de overkoepelende vervoersvakbond Unatras en premier Ciampi.

De staking, die tot ernstige problemen heeft geleid bij de leveranties van levensmiddelen en brandstof, werd afgebroken toen de partijen het eens werden over een belastingverlichting van 200 miljard lire (240 miljoen gulden) ter compensatie van de verhoogde brandstofprijzen. Voorts is voor 1993 een verhoging van het vrachttarief met 3,5 procent overeengekomen en 2,5 procent voor het daaropvolgende jaar. De chauffeurs hadden 19,6 procent geëist.

De staking, die zaterdag begon, heeft geleid tot lange files bij tankstations, terwijl vele Italianen overgingen tot het hamsteren van levensmiddelen. Inwoners van Rome parkeerden hun auto's 's nachts al voor benzinestations om zo verzekerd te zijn van brandstof. In Noord-Italië begaven automobilisten zich naar Zwitserland voor benzine.

In Italië, waar het vervoer van stukgoederen per trein zodanig onderontwikkeld is dat 90 procent van het levensmiddelentransport over de snelweg gaat, hebben vrachtautochauffeurs van oudsher een machtige positie.

De stakers hadden een uitgelezen moment gekozen om hun eisen onder de aandacht van de Italiaanse regering te brengen, nu het vakantieseizoen is begonnen. De transportvakbond beoogde met de staking, die zeker twee weken moest duren, eenzelfde chaos te creëren als een jaar geleden in Frankrijk, toen Franse vrachtwagenchauffeurs wekenlang de snelwegen barricadeerden. Hierdoor konden vele vakantiegangers niet hun plaats van bestemming bereiken. (AFP, Reuter)