In Genève wordt gepraat, in Sarajevo geschoten

SARAJEVO/GENÈVE, 28 JULI. In Genève is gisteren na drie maanden het Bosnië-overleg hervat met een plenaire bijeenkomst van alle betrokken leiders. In Bosnië zelf was, ondanks het bestand van zondag, geen sprake van een vermindering van de strijd: Sarajevo werd opnieuw door de Serviërs beschoten en opnieuw kwamen daarbij ook VN-troepen onder vuur te liggen.

Franse VN-soldaten werden gisteren beschoten toen ze in het gebouw van de Bosnische televisie bezig waren een communicatiebasis in te richten. Het gebouw werd getroffen door twee granaten. De commandant van de VN-troepen in Bosnië, generaal Briquemont, kondigde maandag naar aanleiding van een zware beschieting op zondag aan dat zijn vredesmacht bij nieuwe aanvallen “onmiddellijk” zou terugschieten; gisteren was van een dergelijke tegenaanval echter geen sprake.

Bij de bombardementen op Sarajevo van gisteren werd een 13-jarige jongen gedood en vielen 21 gewonden. De aanvallen concentreerden zich vooral op de heuvel Zuc, samen met de berg Igman een van de twee hooggelegen punten bij de stad die de moslims nog controleren. Ook op de hellingen van de Igman werd gevochten. De Serviërs beschuldigden de moslims ervan in het offensief te zijn gegaan, maar volgens buitenlandse waarnemers lag het initiatief aan Servische kant: de Serviërs zouden hun uiterste best doen de laatste verbindingslijnen van de moslims in Sarajevo met moslim-troepen elders in Bosnië willen afsnijden.

Op de eerste dag van het Bosnië-overleg in Genève ontmoetten de leiders van de drie strijdende partijen in Bosnië en de presidenten van Kroatië, Servië en Montenegro elkaar in een plenaire bijeenkomst. De Bosnische president Izetbegovic liep voor het eind van het overleg uit de vergaderzaal weg, hetgeen direct speculaties op gang bracht over de mogelijkheid dat hij het overleg de rug had toegekeerd. Dit werd echter later tegengesproken door leden van de Bosnische delgatie. Ze zeiden dat Izetbegovic zijn voorstel voor een federale staat Bosnië had gepresenteerd en vervolgens was vertrokken; vandaag zou hij gewoon weer aan het overleg deelnemen.

Andere deelnemers uitten zich na afloop optimistisch. Anoniem gebleven woordvoerders meldden dat Izetbegovic en de leider van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic, zelfs voor het eerst sinds het begin van de oorlog weer met elkaar hadden gesproken. De Servische president Milosevic vond dat de discussie “zeer constructief” was geweest. De officiële woordvoerder van de Joegoslavië-conferentie maakte melding van “vooruitgang”, zonder in details te treden. (Reuter, AP)