Generaal pardon voor bezit MDEA-pillen

ROTTERDAM, 28 JULI. Het openbaar ministerie in het arrondissement Maastricht heeft een generaal pardon afgekondigd voor bezitters van MDEA-pillen. Zij kunnen de pillen tot en met komende vrijdag straffeloos inleveren bij de politie. Het generaal pardon geldt uitsluitend voor bezit van pillen en niet voor produktie, handel of vervoer.

Maandag maakte het ministerie van WVC bekend dat het middel MDEA, dat door het koeriersbedrijf E-xpress landelijk aan huis wordt bezorgd, vanaf vandaag onder de Opiumwet valt. Bij de Maastrichtse politie meldde zich gistermiddag al een bezitter. Hij kwam met een busje voorrijden en leverde vele duizenden MDEA-pillen in, aldus een politiewoordvoerder.

De eigenaar van E-xpress, H. Pelzer, noemde de afkondiging van het verbod op MDEA vandaag “een vieze streek”: “Het bedrijf begon net goed te lopen”. Eerder kondigde hij in een brief aan het openbaar ministerie in Maastricht al aan binnen 24 uur nadat het middel verboden werd zijn voorraad bij de politie in te leveren. Pelzer zegt dat hij zich daaraan zal houden en “duizend tot tweeduizend pillen” zal inleveren.

E-xpress, een bedrijf dat bestaat uit 16 Engelse limiteds en zijn pillen betrekt bij een besloten vennootschap, had ongeveer dertig mensen in dienst: koeriers, "coördinators' en "managers'. De apparatuur voor de pillenproduktie heeft Pelzer inmiddels “schoongemaakt, ingepakt en vervoerd”. Hij zegt zich in de komende tijd te willen toeleggen op het organiseren van house-party's in Limburg.

Bij het stafbureau van het openbaar ministerie was vanochtend nog niet duidelijk of het generaal pardon ook landelijk ingevoerd wordt.