Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Defensie

Eerste groep asielzoekers overgeplaatst

DEN HAAG, 28 JULI. Een eerste groep van ongeveer honderd asielzoekers is gisteren overgeplaatst van het tentenkamp in Luttelgeest naar opvangplaatsen in Zeewolde, Nijeveen en Zwolle. Het tentenkamp moet vrijdagavond zijn ontruimd. Maandag zal het Provinciaal Militair Commando Gelderland/Flevoland de tenten afbreken.

Het kamp nabij het onderzoeks- en opvangcentrum Luttelgeest werd 9 juli opgezet, nadat minister d'Ancona (WVC) een opnamestop van nieuwe asielzoekers had afgekondigd. Asielzoekers moesten toen in de openlucht slapen. Minister d'Ancona en haar collega Ter Beek (defensie) zegden daarop extra noodopvang toe voor 850 asielzoekers, waarvan er 500 konden worden ondergebracht in tenten. De overigen konden naar het opvangcentrum Crailo en een hotel bij Amsterdam Zuidoost.

Inmiddels heeft d'Ancona nog eens 3.300 extra plaatsen in het vooruitzicht gesteld plus een “buffercapaciteit” van 500 plaatsen. Daarmee zijn de opvangproblemen van asielzoekers voor de komende maanden opgelost.

De bewoners van het asielzoekerscentrum in Leusden zijn gistermiddag geëvacueerd, nadat de politie een bommelding had binnengekregen. De 300 bewoners werden in een tankwerkplaats op het nabijgelegen militaire oefenterrein ondergebracht. Uit onderzoek bleek dat er sprake was van vals alarm. Na een uur konden de asielzoekers het complex weer betreden.