Druk op franc neemt licht af

AMSTERDAM, 28 JULI. De druk op de Franse franc nam vanochtend op de Europese valutamarkten licht af, nadat de Duitse Bundesbank de beleningsrente (repo-rente) omlaag bracht van 7,15 procent naar 6,95 procent. De franc noteerde tegen het middaguur 33,00 gulden per 100, de hoogste koers sinds een week, tegen een openingskoers van 32,92 gulden. Later zakte de Franse munt weer iets terug.

Reden voor de minder grote spanning is dat handelaren in de lagere beleningsrente een voorbode zien voor een officiele discontoverlaging morgen door de Bundesbank. Een dergelijke stap wordt geacht de spanningen in het Europese Monetaire Stelsel weg te nemen.

De Belgische centrale bank greep vanmorgen tot tweemaal toe in met steunaankopen om de verzwakkende Belgische frank te steunen. De Belgische frank herstelde zich na de ingreep licht op een koers van 5,43 gulden per 100. De druk op de Deense kroon, de peseta en de escudo nam in de loop van de ochtend licht af.

Handelaren zochten vanmorgen naar aanwijzingen over de stap die de bankraad van de Bundesbank morgen op de tweewekelijkse vergadering zal nemen. Een van die aanwijzingen was dat de Bundesbank vanmorgen de speciale belening, waarmee de commerciele banken hun liquiditeiten aanvullen, toewees op 6,95 procent. Dat was lager dan de meeste analisten hadden voorzien. Het vorige tarief was 7,15 procent. Het beleningstarief, de zogoemde repo-rente, geeft de bodem aan van de Duitse geldmarktrente.

De meeste waarnemers verwachten dat nu ook het officiele disconto morgen wordt verlaagd. Het disconto bedraagt nu 6,75 procent, zodat het verschil met de beleningsrente nu nog maar 0,2 procent is. Zo gering is de ruimte tussen de twee tarieven sinds september vorig jaar nog niet geweest. Dat zou aanleiding kunnen zijn voor de Duitse centrale bank om het officiele disconto naar beneden te brengen om daarmee ruimte te maken voor verdere verlagingen van de beleningsrente. Een discontoverlaging met minstens een half procent wordt geacht de spanningen in het EMS weg te nemen.