De Amerikaanse schrijfster Susan Sontag (60) ...

De Amerikaanse schrijfster Susan Sontag (60) maakte haar debuut in 1964 met Notes on Camp, een essay over de dubbelzinnigheid van de morele en esthetische normen van haar generatie.

Sindsdien publiceerde zij talloze essaybundels zoals Against interpretation, On photography en, nadat zij zelf enige tijd aan kanker had geleden, Illness as metaphor. Vorig jaar publiceerde zij de roman The vulcano lover. Tijdens de Vietnam-oorlog nam zij actief deel aan de vredesbeweging en bracht controversiële bezoeken aan Hanoi en Havana. Tussen 1968 en 1975 verbleef zij in Europa en probeerde haar naam als film- en toneelregisseur te vestigen. Sindsdien schrijft zij weer voornamelijk.

Sontag is geprezen als het boegbeeld van intellectueel Amerika, maar ook verguisd als "een literaire pin-up', wier ideeën er nauwelijks meer toe doen. De Britse krant The Independent schreef vorig jaar over haar: “Haar faam heeft dezer dagen minder te maken met wat ze heeft geschreven dan met waar ze voor heet te staan: de aantrekkelijke vrouwelijke intellectueel die grote ernst combineert met progressieve esthetische opvattingen; een geëngageerde liberaal die gewicht geeft aan modieuze kwesties.”