Campings goed bezet, musea druk bezocht

ROTTERDAM, 28 JULI. Het slechte weer van de laatste weken heeft tot nu toe nauwelijks invloed gehad op het toerisme in Nederland. Dat zeggen het Nederlands Bureau voor Toerisme (NBT) en de Recron, de vereniging van recreatie-ondernemers.

De campings en bungalowparken zijn volgens de Recron normaal druk bezet en er zijn nog maar weinig mensen door het slechte weer verjaagd naar huis. “Veel mensen hebben gereserveerd, of kunnen niet zomaar naar elders vertrekken voor beter weer, want dan moet je toch al gauw 800 kilometer naar het zuiden rijden. Alternatieven zijn dus niet zomaar voorhanden”, aldus een woordvoerster van de Recron.

Eigenaars van campings en recreatieteams die progamma's verzorgen voor de toeristen moeten volgens de Recron al hun inventiviteit aanspreken om de mensen leuk bezig te houden, maar dat lukt meestal uitstekend. “De camping- en bungalowhouders hebben nog weinig wanklanken bij ons laten horen, dus het valt allemaal nog wel mee”, zo meent de Recron-woordvoerster.

Musea en pretparken melden grotere bezoekersaantallen door het slechte weer. Het Mauritshuis in Den Haag is blij met de regen, omdat de bezoekersaantallen in het eerste halfjaar tegenvielen. “De afgelopen dagen hebben we beduidend meer bezoekers gehad. Gisteren alleen al 750 tegen normaal 400”, aldus een woordvoerder. Het Rijksmuseum in Amsterdam krijgt gemiddeld 1000 bezoekers meer dan normaal, gisteren verdubbelde het bezoekersaantal zich.

Het planetarium in Franeker krijgt eveneens twee keer zoveel bezoekers als gewoonlijk. “Normaal krijgen we 250 bezoekers per dag in deze tijd, nu tegen de 500”, aldus een woordvoerder. “De bezoekers komen voornamelijk van de "bruine vloot', de oude schepen die met gasten rondvaren. Verder veel zeilers die niet uitvaren en gasten van campings.” Als het 's morgens regent heeft de Efteling in Kaatsheuvel een slechte dag, net als een “eerste week met veel zon”. Daarna trekt het bezoekersaantal aan. Het totaal aantal bezoekers aan de Efteling is nu gelijk aan het topjaar 1991.