Asean-landen praten over veiligheid

KUALA LUMPUR, 28 JULI. De landen van de ASEAN, de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties, zullen spoedig bijeenkomen om op het niveau van hoge defensiefunctionarissen over regionale veiligheid te praten.

Dat heeft de Maleisische minister van defensie, Najib Razak, gisteren bekendgemaakt. De ASEAN-lidstaten (Brunei, de Filippijnen, Indonesië, Maleisië, Singapore en Thailand) hebben al eerder over veiligheid gesproken maar dat waren bijeenkomsten van ministers van buitenlandse zaken of hun hoge ambtenaren. “Deze voorgestelde ontmoeting van defensiefunctionarissen moet niet verkeerd worden begrepen als de vorming van een defensiepact of een bondgenootschap van de ASEAN,” onderstreepte Najib. De bijeenkomst moet volgens hem worden gezien als een vertrouwenwekkende maatregel. “Het is een positieve actie”, zei hij. Najib merkte verder op dat de te houden bijeenkomst een aanvulling zal zijn op het bestaande defensiepact tussen Groot-Brittannië, Australië, Nieuw-Zeeland, Malaisië en Singapore. Onder deze twintig jaar oude defensie-overeenkomst hebben Groot-Brittannië, Australië en Nieuw-Zeeland zich verplicht Maleisië en Singapore te verdedigen. (Reuter)