Aerospatiale roept hulp in van premier Balladur

PARIJS, 28 JULI. De Franse premier Balladur heeft vanmorgen een delegatie van de centrale bedrijfscomité van de nationale vliegtuigfabrikant Aerospatiale ontvangen, nadat het comité de premier eerder deze week in pagina-grote advertenties in Franse kranten om hulp vroeg “opdat Aerospatiale de speerpunt van de Franse industrie blijft”.

Begin juli maakte het bedrijf in Toulouse een plan bekend om 2.250 arbeidsplaatsen op te heffen. Aerospatiale, onderdeel van het Europese Airbusconcern (British Aerospace, het Duitse MBB en het Spaanse Casa zijn de andere leden), verkeert in economische moeilijkheden als gevolg van twee wereldwijde ontwikkelingen: de crisis in de civiele luchtvaart en de verlaging van de defensie-uitgaven.

Aerospatiale, dat gecontroleerd wordt door de Franse staat, de grootste aandeelhouder, had in 1990 een omzet van 32,8 miljard franc. Het aantal werknemers bedroeg 36.000. De Airbus - waarvan er inmiddels 800 exemplaren in allerlei types zijn geproduceerd - is het belangrijkste produkt van Areospatiale. De vliegtuigen worden in Toulouse gemonteerd. Veel onderdelen worden aangeleverd door de overige deelnemers aan het consortium. De export van de Airbus beinvloedt de Franse handelsbalans in hoge mate positief.

Het aantal bestellingen voor de Airbus, o.a. voor het nieuwste type A-340 (een viermotorig toestel dat 300 passagiers kan vervoeren) is als gevolg van de economische crisis in de luchtvaart aanmerkelijk onder de verwachtingen gebleven. In 1989 werden 421 Airbustoestellen besteld, een kwart van alle opdrachten in de civiele luchtvaart in dat jaar. Maar in 1991 nam dat aantal af tot 170.