Aanslagen Italië eisen vijf levens

PAG.5 REPORTAGE / INTERVIEW MET PATER DRAPER

ROME, 28 JULI. Bij drie bomaanslagen in Milaan en Rome zijn vannacht zeker vijf mensen omgekomen. De beroemde basiliek Sint Jan van Lateranen in Rome en andere historische gebouwen zijn zwaar beschadigd. De chef van de Italiaanse staatsveiligheidsdienst is vanmorgen afgetreden.

De aanslagen komen op een moment van ingrijpende politieke veranderingen en lijken te zijn bedoeld om de spanning en onzekerheid te vergroten. Volgens premier Ciampi zijn de aanslagen “pogingen om wanorde en paniek te zaaien om het land te stoppen in zijn gang naar vernieuwing”.

In veel reacties worden de aanslagen toegeschreven aan de mafia, net als de bomaanslag precies twee maanden geleden in Florence. Hierbij werden vijf mensen gedood en werd het Uffizi-museum zwaar beschadigd. De mafia zou met de aanslagen de katholieke kerk onder druk willen zetten. Tijdens een recent bezoek aan Sicilië heeft de paus voor het eerst fel uitgehaald naar de mafia.

“Dit is een politiek-mafiose waarschuwing. Ik weet niet hoe ik het anders zou moeten zien”, zei Marco Formentini, de nieuwe burgemeester van Milaan en lid van de protestpartij Lega Nord.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is in een anoniem telefoontje opgeëist door een groep die zich de Gewapende Falange noemt. Deze groep heeft ook eerdere bomaanslagen opgeëist, maar de autoriteiten hechten weinig geloof aan deze telefoontjes.

De eerste bom ontplofte om kwart over elf gisteravond in de Via Palestra in Milaan. De brandweer had een anoniem telefoontje gekregen dat een auto in brand stond voor het Museum van moderne kunst. Toen brandweerlieden bezig waren met het bluswerk ontplofte de bom, die was verborgen in de auto. Drie brandweermannen werden hierbij gedood. Ook de twee andere dodelijke slachtoffers vielen in Milaan: een politie-agent en een Marokkaan die in het park vlakbij lag te slapen.

Iets na middernacht ontploften vlak na elkaar twee bommen in Rome. Beide waren verstopt in een auto die vlakbij een kerk was geparkeerd. Hierbij is de achteringang van de Sint Jan van Lateranen, na de Sint Pieter de tweede kerk van Rome, zwaar beschadigd.

Ook de zevende-eeuwse kerk San Giorgio in de Via Velabro werd zwaar beschadigd. In de parochie die bij deze kerk hoort zaten drie Nederlandse, twee Vlaamse en twee Indonesische geestelijken. Zij zijn lid van het Generalaat van de Kruisridders, een Nederlandse orde. Een Nederlander (Jimmy Remmerswaal), een Vlaming en een Indonesiër zijn opgenomen in het ziekenhuis. Zij hebben lichte verwondingen, onder andere veroorzaakt door glasscherven.