Winstval Chevron door reorganisatie

De Amerikaanse oliemaatschappij Chevron heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een netto resultaat van 50 miljoen dollar gepresenteerd.

In dezelfde periode van 1992 bedroeg de winst nog 315 miljoen dollar. De winstdaling komt geheel voor rekening van een reorganisatie en herstructurering in de raffinage- en distributie-activiteiten. Zonder de hiermee gepaarde gaande kosten zou de winst met zestig procent zijn toegenomen tot 565 miljoen dollar, 12 procent meer dan de winst behaald in de eerste drie maanden van dit jaar.

De omzet in het tweede kwartaal verminderde. Het verkoopcijfer kwam uit op 9,9 miljard dollar tegen 10,5 miljard in dezelfde periode van 1992.

De winst in de eerste zes maanden bedroeg 551 miljoen dollar tegen 14 miljoen dollar in de overeenkomstige periode van 1992. In de cijfers voor 1992 was een voorziening van 641 miljoen dollar opgenomen in verband met gewijzigde boekhoudmethoden. De omzet over de eerste helft van 1993 zakte van 20,3 miljard tot 18,8 miljard dollar.