Te weinig opwindend

Preludium, 10e jrg nr 1. Uitg. De Geus, 96 blz. ƒ 12,50

Zoals de Nederlandse literatuur Frans Kellendonk verloor aan aids, zo kent de Franse moderne literatuur Hervé Guibert (1955-1991), die anders dan Kellendonk met zijn ziekte nadrukkelijk in de openbaarheid trad. Bij Pivot op de televisie, met interviews, met het boek Voor de vriend die naliet mij het leven te redden (Sun), en met boek plus zelfgemaakte film over zijn laatste maanden, Le protocole compassionnel. Vertaalster Jeanne Holierhoek schreef voor Preludium een anecdotisch stuk over Guibert, en vertaalde een melancholiek verhaal uit 1988, "Het meisje van hiernaast'.

Jorge Luis Borges, Gerard den Brabander, Raymond Carver en Lou Heynens zijn de andere schrijvers die in dit nummer aandacht krijgen. Maarten Steenmeijer kijkt naar Borges' invloed op de Latijnsamerikaanse boom-auteurs; Jan Kostwinder naar de autobiografische alcoholisme-poëzie van Carver; Marc Kregting somt in volledigheidsdrang nogal droog feiten op omtrent Gerard den Brabanders drankzucht en zijn literaire produktie in de bezettingsjaren.

Oorspronkelijk maar niet erg opwindend Nederlands werk heeft Preludium te bieden van de dichters Marc van Oostendorp, Bert Kooijman en Pieter Luykx, en van redacteur Bert Hollink, uit wiens debuutroman een fragment werd afgedrukt.

Op het omslag van dit eerste nummer van de tiende jaargang staat als redactionele bijdrage een gedicht, "In Vitro, Bericht van een sterfbed', waarin de subsidieverdelende commissie die Preludium niet zonder reden te onopvallend vond, van moord beschuldigd wordt - “Slaap / uw gat in tien jaar voorspel / zonder souteneur”.