Saoediërs kopen belang in olieterminal R'dam

ROTTERDAM, 27 JULI. De Amerikaanse oliemaatschappij Texaco staat op het punt een groot deel van haar belang in de olieterminal TEM op Rozenburg, die zij samen met Esso beheert, aan Aramco Overseas Company te verkopen. Aramco Overseas is een dochteronderneming van de Saoedische staatsonderneming Saudi Arabian Oil Company.

Vakbonden en ondernemingsraad van de terminal tegenover Hoek van Holland, die door 40 werknemers wordt bediend, zijn een dezer dagen ingelicht. Aramco en Texaco verwachten de transactie voor het einde van het jaar te beklinken. Een woordvoerder van Esso (Exxon) in Breda noemt Aramco desgevraagd een "aanvaardbare partner'.

Het is voor het eerst dat de Saoediërs een belang verwerven in de Europese opslag en doorvoer van ruwe olie. In het voorjaar van 1990 werd bekend dat Saoedie-Arabië wilde investeren in de Rotterdamse petrochemische industrie.In juli 1991 begonnen de onderhandelingen met Texaco.

De Texaco/Esso Maatschap TEM werd in 1962 gevormd door Esso en de toenmalige Caltex-organisatie. De terminal bestaat uit 22 olietanks die gezamenlijk eigendom zijn en 11 tanks die volledig eigen bezit zijn van de partners (één van Texaco, 10 van Esso). De 22 tanks waren tot dusver voor 55 procent van Texaco, voor 45 procent van Esso. Na het toetreden van Aramco en de gelijktijdige omzetting van de maatschap in een BV komt het aantal gezamenlijk beheerde tanks op 23, omdat Texaco de enkele eigen tank afstaat. De eigendomsverhoudingen komen dan te liggen op 42,85 procent Esso, 34,35 procent Aramaco en 22,8 procent Texaco.

De ruwe olie van TEM ging tot voor kortvrijwel uitsluitend naar de raffinaderijen van Texaco en Esso (ook die in Antwerpen). Toen Texaco en BP de raffinaderijen als Nerefco onder gezamenlijk beheer plaatsten verloor de terminal TEM voor Texaco aan betekenis. Nerefco heeft eigen olieopslag. In nieuwe vorm zal TEM, behalve aan Esso, vooral olie leveren aan afnemers in Duitsland. Juist daarin schuilt de interese van Aramco, aldus een woordvoerder van Texaco.