Ritzen treft regeling voor hindoeschool

DEN HAAG, 27 JULI. Leerlingen en docenten van de liberale hindoeschool in Den Haag kunnen het komende schooljaar opnieuw worden ondergebracht bij de Stichting Christelijk Onderwijs. Het ministerie van onderwijs zal in het voorjaar van 1994 duidelijkheid verschaffen over de stichting van een eigen school voor de liberale hindoes.

Minister Ritzen (onderwijs) heeft dit gisteren meegedeeld aan de Vereniging Algemeen Hindoe Onderwijs Nederland (Vahon). Ritzen keerde voor het overleg terug van zijn vakantie in Zwitserland omdat veertien ouders van leerlingen van de gedoogde hindoeschool in honger- en dorststaking waren gegaan.

Ook het afgelopen jaar vonden de hindoes onderdak bij het christelijk onderwijs in Den Haag. De liberale hindoes zijn door het ministerie van onderwijs niet erkend als zelfstandige richting, nadat zij zich vorig jaar hadden afgescheiden van de orthodoxe Shri-Vishnu school. Mogelijk gebeurt dat na de nieuwe aanvraag voor de stichting van een liberale hindoeschool.

Volgens woordvoerder A.R. Kartaram hebben de hindoes de “doelen gerealiseerd” die zij voor ogen hadden. “We hebben de starre attitude van de bureaucratie ten opzichte van minderheden aan de kaak gesteld en een doorbraak bereikt. Dat heeft de hindoegemeenschap veel vertrouwen gegeven.” Aan de wettelijke stichtingsnorm van 333 leerlingen kan de hindoeschool volgens het ministerie van onderwijs niet voldoen. Kartaram meent dat de belangstelling voor het liberale onderwijs de komende tijd sterk zal toenemen door de toezeggingen van de minister.