Politie betreurt benoeming Reeve in Coornhert-Liga

AMSTERDAM, 27 JULI. De benoeming vorige maand van de Brit Alan Reeve in het bestuur van de Coornhert-Liga stuit op protest van het Amsterdamse politiekorps. Volgens woordvoerder K. Wilting van de politie is het “triest en wrang” dat Reeve zitting krijgt in het bestuur van de vereniging die zich inzet voor hervorming van het strafrecht. Reeve kwam vorig jaar vrij na zijn straf te hebben uitgezeten voor het doodschieten van een Amsterdamse politieagent in 1982.

Reeve (45) werd in 1982 tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij had een agent doodgeschoten, die hem staande trachtte te houden nadat hij twee flessen drank bij een slijter had gestolen. Bij zijn aanhouding bleek de Brit te zijn ontsnapt uit de Engelse Broadmoor gevangenis, waar hij een langdurige straf moest uitzitten. Op vijftienjarige leeftijd had hij een leeftijdgenoot doodgeschoten. Drie jaar later wurgde hij in de gevangenis een medegevangene. Na zijn vrijlating is geprobeerd Reeve als ongewenst vreemdeling het land uit te zetten. Hiertegen wist Reeve tot nu toe met succes te procederen.

“De benoeming van Reeve bij de Coornhert-Liga is toch een stukje statusverhoging voor deze man”, aldus Wilting. “Het is wrang dat nabestaanden en collega's op deze manier weer met de zaak geconfronteerd worden.”

Bij de Coornhert-Liga wordt met enige verbazing gereageerd op de felle reactie vanuit het politiekorps. “Niemand zal zijn daden proberen goed te praten, maar hij heeft zijn straf uitgezeten en dan moet hij een nieuw begin kunnen maken”, aldus bestuurslid mr. J. Boek. “Ik vind het triest dat de politie op deze manier reageert.”

Volgens Boek is Reeve - die gedurende zijn straf filosofie en politicologie studeerde - in het bestuur benoemd vanwege zijn kennis van het gevangeniswezen. “De Coornhert-Liga beschouwt straf in een penitentiaire inrichting als een wat vreemde instelling. We hadden tot nu toe echter niemand die uit eigen ervaring wist wat het is om gevangen te zitten. We dachten dat het goed was hier verandering in te brengen.” Reeve bracht in totaal dertig jaar in de gevangenis door. Een mogelijke uitlevering aan de Britse autoriteiten wegens de nog uit te zitten straf is volgens Boek geen belemmering voor een bestuursfunctie bij de Coornhert-Liga.