Opec is nog niet in staat om val van olieprijs te stoppen

ROTTERDAM, 27 JULI. De Gabonese olieminister Jean Ping, fungerend OPEC-president, is teruggekeerd naar Gabon zonder dat hij met de grootste olieproducenten van de OPEC afspraken heeft kunnen maken over beëindiging van de aanhoudende prijsval van de olie.

Niet bekend

Inmiddels is een einde gekomen aan de daling van de olieprijs die al maanden aanhoudt en de prijs van een vat OPEC-olie bracht op minder dan 16 dollar, ruim vijf dollar beneden de 21 dollar die OPEC al jaren nastreeft.

De olieprijs stond de laatste weken vooral onder druk van de verwachte snelleterugkeer op de oliemarkt van Irak dat van de VN, onder stringente voorwaarden, toestemming heeft om voor 1,6 miljard dollar olie te verkopen. Nu nog steeds geen nieuwe datum genoemd wordt voor de hervatting van de onderhandelingen tussen Irak en de VN wordt de Iraakse terugkeer kennelijk als minder dreigend ervaren.

Meer structurele problemen waar het oliekartel mee kampt zijn de stelselmatige overschrijdingen van de zelfopgelegde quota waarvan Saoedi-Arabië vooral Iran beticht. Tenslotte kampt OPEC met de vraag hoe Koeweit opnieuw in het quoteringsstelsel moet worden ingepast. Na de Golf-oorlog kreeg Koeweit, dat zijn vernielde bronnen inmiddels heeft hersteld, nog geen enkele produktiebeperking opgelegd.