Omzet Boeing licht herstellend

De omzet van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing is zoals verwacht in het tweede kwartaal van dit jaar licht verbeterd. De onderneming verkocht voor 7,98 miljard dollar tegen 7,8 miljard dollar in dezelfde periode van 1992. Daarmee lijkt Boeing zich iets te herstellen van de slechte prestaties in de eerste drie maanden van dit jaar, toen de omzet met 1,4 miljard (18 procent) zakte tot 6,6 miljard.

Over de eerste helft van 1993 moet de vliegtuigbouwer het toch doen met een bijna acht procent lagere omzet. Er zijn slechts 202 toestellen verkocht tegen 243 in de overeenkomstige periode van 1992. De verkoop van materieel voor de defensie- en ruimtevaartsector liep met 14 procent terug.

Boeing verdiende in de periode april tot en met juni 426 miljoen dollar, iets minder dan de 432 miljoen dollar in dezelfde periode van 1992. Dat viel mee in vergelijking met het eerste kwartaal, toen Boeing een 95 miljoen dollar (23 procent) lagere winst incasseerde. Over de eerste zes maanden bedroeg het resultaat 751 miljoen dollar tegen 852 miljoen dollar in het eerste halfjaar van 1992.

Voor de tweede helft van 1993 houdt Boeing rekening met een verdere vermindering van de omzet met twintig procent ten opzichte van het eerste halfjaar. Het concern voorziet voor 1993 als geheel een verkoopcijfer van circa 26 miljard dollar, ruim 4 miljard dollar minder dan de 30,2 miljard dollar in 1992.

Ook in 1994 zal de omzet teruglopen, zo verwacht Boeing-topman Frank Shrontz. Hij verwijst daarbij naar de economische stagnatie in vele delen van de wereld, die het internationale en binnenlandse vliegverkeer negatief benvloedt.